Hlavní obsah

Chování příznivců vůči Barošovi a Bílkovi nebylo fér, říká Čech. A slibuje, že tým přitvrdí

Absolutní euforii fotbalového brankáře Petra Čecha po třech týdnech vystřídala frustrace. Po triumfu s Chelsea ve finále Ligy mistrů, v němž při penaltovém rozstřelu vychytal Bayern Mnichov, prožil zdrcující prohru v úvodní bitvě na ME s Ruskem. Čtyřikrát lovil míč ze sítě, aniž by si pořádně sáhnul na míč.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Brankář Petr Čech na tréninku české reprezentace ve Vratislavi

Článek

Po triumfu v Lize mistrů jste mnohými považován za nejlepšího brankáře světa. Cítil jste velkou beznaděj, když za vaše záda Rusové sázeli jeden gól za druhým?

Určitě. Duel nebyl podle scénáře, který by brankář chtěl. Buď měl soupeř šanci, kterou zakončil střelou těsně vedle nebo dával góly.

Fanoušci už v prvním zápase šampionátu při střídání vypískali Milana Baroše a dožadovali se odvolání trenéra Michala Bílka. Byl jste zaskočený jejich reakcí?

Chování příznivců bylo nefér vůči oběma. Kádr pro šampionát má přece třiadvacet hráčů. A velký realizační tým. Každý makal na doraz v přípravě i zápase, který se nepovedl. Nevím, z jakého důvodu si publikum vybírá stále dva stejné členy našeho týmu.

Bylo vyjádření nevole fanoušků nespravedlivé?

Zrovna Milan Baroš odehrál proti Rusku velice dobrý zápas. Byl sám na hrotu. Udržel spoustu míčů, rozehrával, vybojoval mnoho balónů a naběhal nespočet kilometrů. Pro tým se mohl roztrhnout. Proto vážně netuším, proč na něj pískali, místo aby ocenili, jakým způsobem hrál. Nezasloužil si to, ale pískat na Baroše je prostě taková móda.

Na váš sobotní trénink dorazily téměř čtyři tisíce fanoušků, v drtivé většině šlo však o Poláky. Mrzí vás, že nemáte stejnou podporu od českých fanoušků?

Je mi to líto. Ale ono to bude tak, že pokud vyhrajeme s Řeckem, budou všichni věřit a tvrdit, jak nám fandili. Je to pořád stejné. Už jsme si zvykli, že když se nám zápas nepovede, jsme nejhorší tým na světě. A pokud se něco povede, jsou všichni s námi. Jde o opakující kolorit.

Vážně jste měl na hřišti pocit, že všichni spoluhráči udělali všechno, jak měli? Neměl jste dojem, že zejména záložníci byli daleko k naplnění svých úkolů?

Z hlediska přístupu není co vytknout. Každý se snažil hrát na maximum. Všechny góly jsme dostali ve chvíli, kdy jsme vzadu byli v dost velkém počtu. Takže to bylo spíše o tom, že jsme měli být agresivnější a nenechat Rusům prostor, aby si vytvářeli střelecké pozice a nemohli rozehrát míč ve finální fázi, jak potřebovali.

Obránci připustili, že byli bezradní ze stavu, kdy se jim nedařilo ukočírovat spoluhráče před sebou. Šlo situaci zvrátit z vaší pozice?

Někdy sklouzne zápas do situace, že se hraje nahoru dolů. Chtěli jsme zabrzdit, ale strhlo nás to takovým způsobem, že jsme pořád útočili a úplně přitom zapomněli bránit.

Je současný český tým schopen prosadit se útokem? Není při momentálním rozpoložení vhodnější opatrnější taktika?

Když budeme dobře bránit, můžeme se pouštět bez ostychu do ofenzivy. My jsme s Rusy nebránili špatně z hlediska počtu hráčů, kteří byli za míčem. Ale s agresivitou, kterou jsme předváděli proti Rusku, uspět nemůžeme. Předešlé zápasy jsme měli více faulů, více žlutých karet, byli jsme agresivnější a tudíž v součtu bránili lépe.

Má však český tým ve svých řadách hráče, který je schopen tým vyburcovat a právě třeba zákrokem na hraně nastartovat?

Je pravda, že v kvalifikaci jsme dokázali přitvrdit v okamžiku, kdy bylo třeba. Proti Rusku agresivita chyběla. Zaplatili jsme za to krutým skóre. Protože horší výsledek už být nemohl. Ale máme sto osmdesát minut a pořád je jen na nás, zda postup ze skupiny uhrajeme či nikoliv.

Reklama