Hlavní obsah

Nejdřív samou radostí explodoval, pak se o něho pokoušely infarktové stavy. Fakt těžké, přiznal Bílek

Nejdříve dvakrát v rychlém sledu samou radostí explodoval, protože jeho tým zasadil Řekům během šesti minut údery, jež se zdály smrtící, nakonec se však trenér české reprezentace Michal Bílek sám třásl, protože ve druhé šampionátové konfrontaci prožíval závěr doslova infarktový. „Poslední půlhodina byla fakt těžká, protože před naši bránu létaly centrované míče, z nichž se rodily před Čechem závary. Kluci si však s nimi poradili, dostávali se k odraženým míčům, takže tolik důležité vítězství jsme ubránili,“ přiznával, jak moc si po naplnění devadesáti minut oddechl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Michal Bílek diriguje české reprezentanty během utkání s Řeckem

Článek
Fotogalerie

Přitom po strhujícím nástupu a dvou bleskových gólech se zdálo, že zápas budete mít pevně v rukou...

Vstoupili jsme do něho podobně jako do utkání s Ruskem, dobře jsme kombinovali, byli nebezpeční, ale tentokrát jsme se prosadili i střelecky a vstřelili dva góly. První poločas byl v našem podání opravdu výborný a za předvedený výkon musím pochválit všechny hráče.

Během přestávky musel odstoupit zraněný Rosický. Co se mu vlastně přihodilo?

Začaly ho bolet achillovky, což bylo hodně nepříjemné. Pro něho i pro mužstvo, protože chvíli trvalo, než jsme se dostali do hry. Rosický půjde ve středu na vyšetření do nemocnice a doufám, že se do dalšího zápasu dá dohromady, protože je pro nás klíčovým hráčem.

Když už se zdálo, že se mužstvo s nepřítomností kapitána vyrovnalo, přišel laciný a hlavně hodně zbytečný gól...

Byla to Čechova chyba, jenž se navíc nedomluvil se Sivokem. Zbytečná rána, která pochopitelně další průběh střetnutí poznamenala. Řekové najednou ožili, do naší šestnáctky létala spousta míčů a zrodilo se i několik závarů, ale do vyložené šance už jsme soupeře nepustili.

Před zápasem jste provedl korektury v sestavě. Hübschmana jste nasadil od prvních minut, Jiráčka přesunul na pravý kraj zálohy, což byly tahy, které vám dokonale vyšly.

Proti Rusům jsme chybovali ve středu hřiště, kde jsme nechávali spoustu volného prostoru,  takže jsme ho potřebovali zaplnit a zahustit, což Hübschman dokonale zvládl. Stejně jako Jiráček na pravém kraji zálohy... Neměl se držet jen lajny, ale dostávat se i do středu hřiště, což všechno splnil.

A navíc dal bleskový a hlavně obrovsky důležitý gól po kolmici, která nejen v tomto případě na řeckou obranu platila... Pomohlo vám, že soupeř nastoupil s náhradní dvojicí stoperů?

Nemyslím, dohrávali už úvodní zápas s Polskem a vedli si perfektně. Naše kolmé přihrávky a náběhy na ně však platily.

Nakonec jste na důležitou výhru dosáhli a tři body získali. Jak moc vás mrzelo, že při střídání Baroše na vašeho svěřence pískali...

Nezaslouží si to. Odvedl toho pro reprezentaci spoustu, nastřílel jedenačtyřicet branek, úkoly splnil a hrál dobře, takže nechápu, proč jinak báječné české publikum právě na něho píská. Je součástí týmu, který tvoří jedenáct hráčů a ti ostatní podobné projevy publika pochopitelně také vnímají.

Publikum ovšem pískalo i na vás. A dokonce ještě než zápas začal...

Mrzí to, to se ví. Figuruji prostě v kolonce nepopulární trenér a těžko s tím něco nadělám. Daleko víc mě však mrzí, že diváci pískají na jednoho z mých hráčů.

Baroše nahradil poprvé na šampionátu Pekhart. Jak jste byl s jeho účinkováním spokojen?

Šel na hřiště proto, že Řekové si vynucovali hodně standardek a on měl při nich mužstvu pomoci. Dřel podobně jako Baroš.

Tři body máte, takže postupové akcie českého týmu narostly. Dokonce se zdá, že byste mohli v posledním zápase s Polskem hrát na remízu, protože i bod by na cestě dál stačit mohl.

Teoreticky sice ano, ale nikdy nemůžete jít na hřiště s vědomím, že chcete hrát na remízu. To by se nemuselo vyplatit. Proto budeme hrát i v posledním zápase na vítězství. Může se stát, že se v něm bude rozhodovat, kdo z nás dvou postoupí do čtvrtfinále. První krok jsme udělali, i když jsme se ocitli pod velkým tlakem. O to raději jsem, že jsme ho zvládli.

Reklama