Hlavní obsah

Hübschman po parádě s Řeky: Nestresuji se! Užívám si jako Brazilci

Debut v základní sestavě v utkání mistrovství Evropy zvládl fantasticky. Ač má záložník Tomáš Hübschman na kontě pětačtyřicet reprezentačních startů, až proti Řecku na nynějším šampionátu v Polsku a Ukrajině se dostal na hřiště při finálovém turnaji od první minuty. A šlo o premiéru se vší parádou. Zápas odehrál fantasticky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Hübschman z Česka (v červeném) a Dimitris Salpingidis z Řecka v druhém zápase skupiny A na Evropském šampionátu v Polsku

Článek

Cítil jste, že je to vaše utkání? Že táhnete tým za vítězstvím?

Byl jsem rád, že mi dal trenér šanci hrát od úvodního hvizdu. Chtěl jsem si utkání užít. Byl jsem rád, že nám zápas vyšel hned od začátku. Nemuseli jsme dotahovat a řešit krizové situace. V druhém poločase jsme nehráli podle našich představ, ale první půle byla dobrá a na ní budeme chtít navázat v utkání s Polskem.

Máte na kontě v národním dresu vydařenější utkání?

Nemám. S Řeckem to bylo dobré. Vlastní první poločas. Ale zatím nám to dalo jen tři body, nic víc. Nejsme ze skupiny ve čtvrtfinále. A pokud se tak nestane, nebudu mít radost.

Jestliže váš výkon proti Řecku byl dobrý, jak vypadá utkání, v němž je váš výkon výborný a vše jde podle ideálního scénáře?

Pro mě je hlavní, aby hrál dobře tým. Pokud budu hrát dobře a tým nevyhraje, já nadšený nebudu. A když podám špatný výkon a získáme tři body, super. Budu klidně i na lavičce. Nejsem tenista ani golfista, jimž jde o osobní úspěch. Hlavní je výsledek týmu.

Každý chce přeci k úspěchu přispět přímo na hřišti.

Nechci svůj výkon proti Řecku přeceňovat. Od fotbalu jsou v naší sestavě jiní hráči, kteří by měli hru tvořit a starat se o ofenzivu našeho výběru. Já zůstanu u své role, jejíž náplní je překazit soupeři střílení gólů. Snažím se dělat všechno, abychom měli nulu na kontě. Cokoliv dopředu je navíc.

Jenže proti Řecku jste kromě plnění defenzivních úkolů i rozjížděl útok a hru tvořil. Všechny ostatní borce jste zastínil.

Možná to tak vypadalo. Jasně, občas je potřeba jít dopředu. Ale můj plán je defenziva na sto procent a dopředu jen podle chuti (směje se)...

Už před zápasem jste vypadal ohromně nažhavený. Hecoval jste se v tunelu, na trávníku pak burcoval tým a dirigoval spoluhráče. Strhla vás tolik atmosféra a význam utkání?

Mám zápasy o všechno fakt moc rád. Každý si takový duel přece musí užít. Šel jsem s tím na hřiště. Nechtěl jsem být svázaný nervozitou nebo něčím takovým. Občas s obdivem koukám v Doněcku, kde hraju, na Brazilce. Ti jdou na hřiště jako na pláž. Vypadají, jako když mají zápas na háku, ale pak jsou dobří.

Takže jste na Řeky zvolil brazilskou strategii?

Určitě. Já kluky z Brazílie mám rád. Oni se fotbalem baví. My to občas neumíme. My se fotbalem často spíš stresujeme. Měl by to pořád být sport, zábava pro nás i pro lidi. Měli bychom to umět odlehčit.

Vážně vás dokáže utkání při vašich zkušenostech a množství reprezentačních startů ještě tolik nadchnout?

Ano. Fakt mě zápas s Řeckem bavil. Měl jsem radost z fotbalu.

Jde si užít zápas mistrovství Evropy, které je vyvrcholením dvouleté snahy? A navíc utkání, v němž jde o všechno, a nesmíte prohrát, protože další šanci nedostanete?

I okamžik, který představuje poslední šanci, si přece můžete užít. Není důvod si turnaj nějak zprotivit. Věřím, že všichni hrajeme z lásky. A protože nás fotbal baví, což bychom měli na trávník přenést. Pokud je utkání svázané hektikou a stresem, nevypadá váš výkon moc dobře.

Už proti Rusku vás trenér poslal v poločase do hry, abyste zajistil záložníky. Po prohře šel tým do zápasu s Řeckem s nožem na krku a vy jste vypadal, jako když vám ten stav dělá radost.

Nemáme co ztratit, můžeme jenom získat. To nám přesně sedí. Nemyslím, že by nám lidi nějak extra věřili, že dokážeme zvítězit. Nemluvím jen o fanoušcích, ale o různých expertech a komentátorech. Lidí, kteří nám vyloženě fandí a věří, je méně a méně. Nám to asi vyhovuje. Poláci budou zase v pozici, že musí vyhrát.

Může být pro český tým taková situace velkou výhodou?

Domácí prostředí pro ně bude výhodou podle vývoje. Pokud by vedli. Ale jestliže ne, také mohou znervóznět. Hned můj druhý reprezentační zápas s Belgií byl podobné drama. Tehdy jsme v baráži o mistrovství světa nastoupili doma před vyprodanou Letnou. Museli jsme Belgii porazit. Byla nevýhoda, že jsme doma. Hráli jsme se soupeřem, časem i rozhodčím.

Stihl jste se po zápase pozdravit s manželkou, která už před výkopem tvrdila, že vám přivezla štěstí?

Že bych ji teď ještě vzal na tribunu i proti Polsku? (směje se) Záměrně jsme naplánovali, že přijede na souboj s Řeckem, protože nikdo neplánoval, že budeme potřebovat vyhrát a zápas bude mediálně tak sledovaný.

Reklama