Hlavní obsah

VIDEO: Jen co se dočkali zlaté korunovace, už mluvili španělští obhájci o nové motivaci a výzvách

Kyjev

Titul obhájili a zlatý hattrick završili. A kdyby jen to - španělští fotbalisté ve finále evropského šamnpionátu Itálii doslova deklasovali, neboť zlomenou a zdecimovanou Prandelliho squadru azzuru vyprovodili čtyřgólovým přídělem. I jim je jasné, že v budoucnu už je těžko někdo překoná. A stejně tak jim uprostřed kyjevské noci docházelo, jak bude obrovsky náročné, aby překonali i sami sebe. Aby ještě umocnili úspěch, kterého ziskem třetího zlata v řadě dosáhli.

Foto: Darren Staples, Reuters

Ruce španělského forvarda Fernanda Torrese třímají pohár mistrů Evropy.

Článek

Gólové momenty finále Eura

„Napsali jsme nejkrásnější kapitolu v historii španělského fotbalu. Jen těžko stvoří někdo působivější," rozplýval se španělský gólman a kapitán Iker Casillas poté, co jeho tým vystoupil znovu na evropský piedestal.

A po triumfu ještě přesvědčivějším, než při vídeňském finále evropského šampionátu 2008, kdy porazil 1:0 Němce. A suverénnějším, než v jihoafrickém Johannesburgu ve finále mistrovství světa 2010, v němž udolal 1:0 Nizozemsko až v prodloužení. Hlavně však po triumfu zcela zaslouženém, neboť právě ve finále EURO 2012 rozehrálo Španělsko velkou mistrovskou partii, v níž dokazovalo, proč už po čtyři roky vládne fotbalovému světu.

Buffon: Semkli jsme se, ale to nestačilo

Odhodlaná squadra azzura doufala marně, že se bude opakovat šest let stará paralela z mistrovství světa 2006.

„Vždy, když bylo italskému fotbalu nejhůř, jsme se dokázali v reprezentaci semknout a dosáhnout největších výher a úspěchů. I tentokrát jsme stáli při sobě, i ve finále jsme podobnou touhu měli, jenže soupeř byl lepší, neboť měl ve svém středu daleko víc hráčů se zkušenostmi z podobných velkých zápasů. A navíc toho stálo proti nám tentokrát až příliš," narážel kapitán Italů Gianluigi Buffon nejen na rychle inkasovaný gól, jenž průběh finále ovlivnil, ale i na nucené odstoupení střídajícího Motty po pár minutách na hřišti a fakt, že jeho tým dohrával finále jen v deseti mužích.

„Šlo skutečně o klíčový okamžik finále a jeden z hlavních důvodů, proč jsme tak pohodlně vyhráli," přitakával trenér Španělů Vicente Del Bosque.

Španělé finále totálně ovládli, uznal Prandelli

Samo sebou, že za podobné konstelace neměli Italové proti staronovým evropským šampiónům nárok. „Musely by se sejít všechny příznivé okolnosti, abychom mohli Španělům čelit. Tentokrát nenastaly... Fyzicky jsme se soupeři nevyrovnali, zdravotní problémy mých hráčů naše potíže jen umocnily, takže Španělé finálový večer ovládli. A totálně," upozorňoval trenér Cesare Prandelli na nucené korektury v sestavě, které musel v průběhu finále udělat a jež pochopitelně měly na výkon jeho mužstva vliv. I tak ale uznal, že dokonaný zlatý hattrick španělské reprezentace byl naprosto zasloužený a svému kolegovi na lavičce staronových mistrů Evropy k triumfu gratuloval.

„Španělsko je tím správným šampiónem," nechal se slyšet poté, co i on převzal stříbrnou medaili.

Víra Del Bosqueho zase odměněna

Del Bosqueho upřímná gratulace potěšila. „Nenechali jsme se ničím ovlivnit, hráli svůj fotbal, drželi se naší filosofie, o níž jsme byli přesvědčeni, že nám úspěch zase přinese. Po celé čtyři roky, co mužstvo vedu, tomu tak bylo a neměl jsem důvod, abych svou práci měnil na šampionátu, natož pak ve finále," naznačil kouč španělského týmu, že byl povznesen nad názory, jež mu vyčítaly, že hraje bez klasického útočníka a sázkou na posílenou středovou řadu ničí krásu fotbalu.

Šest záložníků poslal Del Bosque i do finále proti Italům a tah mu dokonale vyšel. Jeho tým Itálii deklasoval čtyřmi góly a navíc předvedl výkon, jímž si zasloužil absolutorium. Absolutně nejlepší během celého turnaje...

„Neexistuje přece jen jeden způsob, jak hrát fotbal a vyhrávat. I já mám v kádru klasické útočníky, které bych mohl nasadit, ale rozhodl jsem se pro šestici záložníků, protože jsou pro způsob hry mého mužstva vhodnější," obhajoval Del Bosque víru, jíž se držel i ve finálové konfrontaci s Itálií a díky níž napsal jeho tým nejkrásnější kapitolu v historii španělského fotbalu.

Španělé cítí nové výzvy

Těžko někdy překonatelnou, i když trenér obhájců evropského zlata hned po finále mluvil o nových výzvách, které jeho mužstvo čekají.

„Vždyť máme před sebou kvalifikaci o mistrovství světa, Konfederační pohár FIFA, na němž budeme chtít co nejlépe reprezentovat Evropu, za dva roky nás česká světový šampionát v Brazílii. Tohle mužstvo je po nových úspěších stále hladové," liboval se Vicente Del Bosque jak výjimečná generace španělských fotbalistů se v reprezentačním kádru sešla.

„A já musím být vděčný, že mně bylo dopřáno ji k novým úspěchům vést," naznačil, že zlatým hattrickem by nadvláda jeho šampiónů nad fotbalovou Evropou a světem skončit nemusela.

Reklama

Související témata: