Hlavní obsah

Šance Čechů proti Nizozemsku vede přes standardky. Co vymyslí lišák Brückner?

Praha

Je to neoddiskutovatelný fakt: Češi stojí před duelem s Nizozemskem v rolích outsiderů, herní vyspělost je na straně soupeře. Pro úspěch musejí tasit jiné trumfy, a sice z oblasti taktiky. Klíčem by mohly být standardní situace, které o víkendu pilovali i pod dohledem stratéga Karla Brücknera. „Trefí" z nich Holanďany?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Karel Brückner sleduje trénink české fotbalové reprezentace.

Článek

„Nerad bych něco prozrazoval dopředu, ale je samozřejmě známé, že standardky jsou jednou z věcí, kde se smazávají rozdíly. Dáme si na nich záležet," prohlásil levý obránce David Limberský.

Trenér Pavel Vrba zřejmě bude chtít použít plzeňský mustr, tedy co nejvíc standardních situací rozehrávat. V generálce se Spojenými státy Češi záměrně kopali všechny přímo, nizozemským pozorovatelům nechtěli odkrýt karty. Jen pro zajímavost, stejně si počínali i Oranje v přípravě v Itálii. „Standardky jsou cesta, jak Holanďany zaskočit. S Amerikou jsme nic neodkryli, věřím, že teď z nějaké udeříme," přeje si stoper Václav Procházka.

Standardní situace byly v Plzni parádní disciplínou kouče Vrby i jeho asistenta Karla Krejčího, Viktoria i díky nim dobyla velké úspěchy. Mistrem oboru je ovšem Vrbův konzultant Karel Brückner, jehož mužstva měla vždy v rukávu spousty originálních signálů, množství zápasů rozhodovala právě ze standardek. O víkendu byl Brückner v permanenci, rohy a přímé kopy byly jednou z hlavních náplní tréninků.

Chystají se i na krajní fofrníky

„V Plzni máme hodně signálů, ale že bych tady v reprezentaci radil, co máme zahrát, to určitě ne. Trenéři jistě nějaký vymyslí," culil se Procházka, který v posledním ligovém duelu s Duklou obstaral vítěznou trefu právě po přímém volném kopu. „Chceme ze standardek určitě překvapit," přitakal Limberský, jenž se ve Viktorii rohů i přímých kopů aktivně zúčastňuje. Nedávno proti Hradci Králové vystřihl po signálu báječný volej z hranice velkého vápna.

V úterý však bude hrát významnou roli i v jiné záležitosti. Nizozemci disponují na krajích nadprůměrně rychlými fotbalisty, Limberský se spoluhráči na stranách je musí eliminovat, jinak bude zle. „Z evropských pohárů jsem si už zvykl, že krajní záložníci jsou největší fofrníci, mám proti sobě vždy rakety. Myslím, že jsem měl dobrou průpravu s Američany, záložník z Dortmundu, který na mě vycházel, byl extrémně rychlý. Strach určitě nemám," uzavřel Limberský.

Reklama

Související témata: