Hlavní obsah

Jágr vyrazil na Nizozemce, vítězný gól ale neviděl. A chválil komentátora Šmicra

Praha
Aktualizováno

Přes léto si prakticky neodpočinul. V Kladně se tvrdě připravuje na svou již jednadvacátou sezónu v NHL, do toho dennodenně řeší manažerské práce spojené s místním klubem, jehož je většinovým majitelem. V úterý si Jaromír Jágr přesto našel čas a na Letnou se vydal držet palce fotbalové reprezentaci v kvalifikaci na EURO 2016 proti Nizozemsku. Jenže o to nejlepší přišel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaromír Jágr se v polovině příštího týdne vydá zpět do zámoří.

Článek

Jak se vám utkání líbilo?

Na fotbale jsem byl po roce, naposledy jsem viděl Superpohár mezi Chelsea a Bayernem. A teď jsem se šel poprvé podívat i na národní tým. Přišel jsem hodinu před zápasem, abych viděl i rozcvičky. Protože mě tyhle věci zajímají.

V hledišti jste seděl vedle Vladimíra Šmicra. O čem jste se bavili?

Ptal jsem se ho úplně na všechno, on mi to podrobně popisoval a vysvětloval. Šmíca v podstatě nedělal nic jiného, než mluvil a mluvil. Byl to takový můj komentátor. Dá se říct, že teď už fotbalu rozumím daleko víc.

Kdo se vám na hřišti líbil nejvíc?

Oceňuju genialitu a hráče s myšlenkou, kteří dělají v zápase rozdíl. Jako třeba Rosa. To je hráč, bez kterého se to nedá hrát. Je schopný obehrát soupeře jeden na jednoho a udělat přečíslení. Vždycky vymyslí něco geniálního. Ale všichni kluci hráli výborně a překvapili mě i hráči, kteří nejsou ve svých klubech vytížení.

Jak jste si užil samotný závěr a Pilařův vítězný gól?

Neužil, protože už jsem byl v autě. Musel jsem odejít dřív, asi šest minut před koncem, protože jsem ještě v noci šel trénovat. Ale ještě než jsem odešel, tak jsem zavolal trenéru Vrbovi, aby to udělali přesně takhle. A vyšlo to! (směje se).

Pojďme k hokeji. V pondělí jste překvapil, když jste se postavil na střídačku vašeho Kladna při prvním ligovém kole v Mostě. Proč?

Už jsem to tak udělal v přátelácích před sezónou. Chtěl jsem vidět, jak hokej vypadá z druhé strany. A jelikož pořád hraju, tak si myslím, že můžu hráčům poradit.

S čím nejvíc?

Během kariéry jsem nasbíral spoustu zkušeností, poznal hromadu trenérů a můžu porovnávat herní systémy. Trenér nestačí sledovat všechny detaily na ledě a mně se, než střídat pětky, daleko víc líbí hráči po střídání poradit, co má příště udělat líp. Protože rozdíl mezi dobrým a průměrným hráčem není ve fyzické připravenosti, ale v detailech, které se dají rychle vyladit.

Bavila by vás taková práce, až jednou ukončíte aktivní kariéru?

Až nebudu mít výkonnost, tak od hraní je k trénování nejblíž. Neříkám, že bych chtěl dělat přímo trenéra. Ale radit hráčům, když tím můžeš nějakým způsobem ovlivnit zápas, to by mě bavilo. Věřím tomu, že to, co jsem se naučil za dvacet let, mladým hráčům moc pomůže. A nemusí na to přicházet jako já až ve čtyřiceti. Já mu těch dvacet let ušetřím.

Na začátku léta jste se obával, jak půjde skloubit práce pro Kladno s přípravou na vaši novou sezónu v New Jersey. Jak jste se s tím nakonec popasoval? Odtrénoval jste tolik, kolik jste chtěl?

Moc ne. Může to být zádrhel, nebo naopak výhoda. Člověk totiž neví, co je pro tělo dobré. Minulý rok jsem se zranil v přípravě, neměl jsem jediný trénink a sezóna nakonec byla docela povedená. Přiznávám, že spojení manažerské práce v Kladně a hráčské přípravy na NHL je hodně těžké.

Víc, než jste předpokládal?

Překvapilo mě, jak je to namáhavé. Byl jsem zvyklý trénovat pokaždé, když mám chuť a když chci. Neměl jsem žádné limity, ale to už teď neplatí. Nyní jsem měl po dvouhodinovém tréninku chvilku odpočinek a pak tři čtyři hodiny jednání. Což je hrozně únavný. Prostě jsem jenom trénoval a řešil věci okolo Kladna. Na nic jiného nebyl čas. Možná proto nebudu mít hned na začátku sezóny top formu, ale věřím, že v její druhé části to doženu.

Bojíte se, jak to Kladno bez vás zvládne, až budete za oceánem?

Během sezóny prostě půjdou manažerské věci stranou. Na důležitá rozhodnutí je stejně vždycky čas. Věřím, že se ten vlak před mým odjezdem nějakým způsobem rozjede a pak pojede setrvačností nebo bude dokonce pomalu zrychlovat.

Je reálné, aby se Rytíři hned po roce vrátili do extraligy?

Na rozdíl od některých kritiků věřím, že máme kvalitní hráče. Kdybych jim nevěřil, udělal bych změny v sestavě. Pokud se tým během sezóny rozumně doplní, pak se o postup můžeme poprat. Náš cíl je postoupit a taky naučit lidi v Kladně chodit na hokej.

Kdy vůbec odlétáte na předsezónní kemp do New Jersey?

V příštím týdnu, protože se začíná už 18. září. Nechci zbytečně létat dva tři týdny předem, rád trávím volný čas v Čechách. Sezóna může být dlouhá, takže si to doma snažím prodloužit. Pak mi začne velká zodpovědnost odevzdat nejlepší výkony a pokusit se dostat do play off. Musím podávat takové výkony, abych byl jedním z klíčových hráčů. Věřím, že pokud se mi bude dařit a budu odevzdávat výkony, které mám a hrát tak dobře jako minulý rok, prostor na ledě dostanu.

Devils mimo jiné podepsali zkušené útočníky Cammalleriho s Havlátem. Bude tým kvalitnější než v minulé sezóně?

Myslím si to. Bylo by ale dobrý, abychom začali dávat víc gólů, protože defenzivní systém máme na velmi vysoké úrovni. Musíme to nějakým způsobem skloubit. K tomu by mohl pomoct právě Martin Havlát. Změnu potřeboval, v San Jose kvůli velké konkurenci neměl roli, která by mu pasovala, navíc byl často zraněný. U nás na sto procent dostane druhou šanci a záleží jen na něm, jak ji využije. Náš manažer by určitě nebral nikoho, u koho by nevěřil, že může pomoct.

Česká kolonie v New Jersey se může rozrůst na pět členů, v kempu totiž zabojuje o místo obránce Tomáš Kaberle...

Nevím, jestli se tvoří kolonie, ale od manažera to byl další dobrý tah. Tomáš mě příjemně překvapil na olympiádě. Nevěřil jsem, že bude hrát tak dobře a nakonec byl jeden z našich lepších hráčů. Docela mě pak mrzelo, že nedostal šanci od nějakého klubu v NHL, který chtěl posílit pro Stanley Cup. Šance, že se chytne u nás, je velká.

A jaká je šance, že vy budete v NHL pokračovat i po této sezóně?

Nepřemýšlím o tom v tom smyslu, že by mě teď čekala poslední sezóna. Hokej miluju, a pokud to bude možný, chci ho hrát co nejdéle na nejvyšší úrovni. A tou je samozřejmě pořád NHL.

V úterý byl odhalen maskot pro domácí hokejový šampionát. Líbí se vám nápad s Bobem a Bobkem?

Jasně, ještě ale potřebujeme kouzelníka Pokustona na střídačku. Ale to je vlastně Růža... (rozesměje se)

Reklama

Související témata: