Hlavní obsah

Každý soupeř se nás musí bát, tvrdí Islanďan Sigthórsson před bitvou s Českem

Praha

Když v září roku 2001 dával Andri Sigthórsson gól na 2:0 v kvalifikačním utkání s Českem o postup na fotbalové mistrovství světa 2002, bylo jeho o třináct let mladšímu bratrovi Kolbeinnovi jedenáct. Islanďané tenkrát v Reykjavíku vyhráli slavně 3:1, na šampionát ale nakonec nejel ani jeden tým.

Foto: Michael Kooren, Reuters

Islanďan Kolbeinn Sigthórsson v dresu Ajaxu (vlevo).

Článek

Ten zápas si velmi dobře pamatuju. Bylo to úžasné. Bratr tehdy pro mě byl velký vzor," zavzpomínal po létech pro islandská média Kolbeinn Sigthórsson, který už je slavnější než jeho sourozenec.

V té době hrával za žáky ve své vlasti slavného Vikinguru Reykjavík. Zatímco starší Andri odešel v šestnácti letech do Bayernu Mnichov, kde se ale příliš neprosadil, Kolbeinn ještě jako dorostenec zamířil do Alkmaaru, kde na sebe upozornil natolik, že po něm sáhl Ajax Amsterdam. V jeho dresu střílí góly už čtvrtou sezónu a sbírá nizozemské tituly.

Také v reprezentaci jsou jejich statistiky zcela rozdílné. Andri odehrál sedm utkání, v nichž dal dva góly, Kolbeinn do áčka přešel z úspěšné jednadvacítky a patří k základním kamenům týmu. Ve 24 utkáních nasázel 16 branek, z toho čtyři v probíhající kvalifikaci a je nejlepším střelcem skupiny A.

Vyhrají Islanďané počtvrté v řadě?

Islandská reprezentace je největším překvapením bojů o ME, ale mladší z bratrů odmítá, že by šlo o zázrak či souhru okolností: „To v žádném případě. Jsme spolu už od jednadvacítky, tohle mužstvo tvoří základ současného áčka," připomíná Kolbeinn Sigthórsson. Podle něj Islanďané mají tým vyrovnaný ve všech řadách a těží hlavně z tradičních vlastností jako bojovnosti či nasazení. „K tomu ale přidáváme víc fotbalovosti. Není zkrátka soupeř, kterého bychom se museli obávat, což jsme dokázali i v této skupině, v níž jsme ještě nedostali gól," říká.

V neděli si to dva neporažené týmy skupiny A rozdají o první místo. „Kdo ten zápas vyhraje, udělá velmi výrazný krok k postupu. Na Islandu to je sen mnoha generací. Jdeme cílevědomě za ním a nevím, proč bychom nemohli vyhrát počtvrté za sebou," zdůrazňuje.

Historické a dosud jediné vítězství nad Čechy se prý na Islandu cení stále. „Jak by také ne. Do nedávné doby jsme moc úspěchů neměli. Byli jsme takový fotbalový otloukánek. Dnes už jsme na tom tak, že se nás musí každý soupeř bát," věří si Sigthórsson.

Jak dopadne zápas Česka s Islandem?
Vyhrají Češi
70,4 %
Zápas skončí remízou
17,9 %
Zvítězí Islanďané
11,7 %
Celkem hlasovalo 37527 čtenářů.

Reklama

Související témata: