Hlavní obsah

Šabala chce dres oblíbence Rosického, touží ho ale také porazit

Praha

Až bude lotyšský kouč spřádat taktický plán na Čechy, dost možná se obrátí na Valerijse Šabalu. Dvacetiletý útočník působí od ledna v Jablonci a během jara tak už dvakrát, v lize i v poháru, narazil na české reprezentanty ze Sparty.

Foto: fkjablonec.cz

Valerijs Šabala (vpravo) se představí v dresu Lotyšska proti českému národnímu týmu.

Článek

„České hráče znám, vím o jejich přednostech, myslím, že trenéři se mě zeptají," řekl Šabala, který je v Jablonci na půlročním hostování z belgických Brugg. „Zaujal mě sparťan Vácha, je silný na míči, trenéra na něj určitě upozorním," dodal.

Se šesti góly druhý nejlepší střelec lotyšského celku se těší na setkání s Tomášem Rosickým. Šabala od dětství fandí Arsenalu, reprezentační kapitán je pro něj jeho nejoblíbenějším hráčem Kanonýrů. „Odmalička se snažím vidět každý zápas Arsenalu, Rosického mám nejradši. Je to vynikající fotbalista, je známý po celém světě. Mým snem je si s ním vyměnit dres," pověděl Šabala.

Na tuzemskou scénu vtrhl dvěma góly v únorové premiéře proti Slovácku, Jablonci zařídil tři body (výhra 2:1). Následně však pětkrát vyšel naprázdno, proto by vůbec nebyl proti, kdyby půst zlomil v sobotu v Edenu. „Není to můj sen, nýbrž cíl. Tím, že jsem několik utkání neskóroval, jsem se dostal pod tlak, potřebuju se vrátit do pohody. Nejlepší cestou je právě gól," prohlásil muž, jenž na podzim vystřelil Lotyšsku bod za remízu 1:1 s Tureckem.

Do výběru proti Lotyšsku nominoval kouč Pavel Vrba také Šabalova klubového spoluhráče z Jablonce, záložníka Martina Pospíšila. Došlo mezi nimi na nějaké hecování? „Ve vaší reprezentaci dřív hráli i jiní moji spoluhráči, třeba Tomáš Hübschman. Na zápas v Praze přišla několikrát řeč, dobírali jsme si jeden druhého. Obě strany jsou přesvědčeny, že vyhrají," usmál se Šabala.

Pozice favorita je daná, Lotyši si však prý přijedou pro výhru. Ostatně, pouze tři body jim zachovají postupovou naději, neboť po čtyřech duelech mají na kontě jediný. „Jsme outsidery, jenže před zápasem ještě nikdo neprohrál. Pokud budeme hrát týmově, můžeme uhrát dobrý výsledek," zadoufal Šabala.

Reklama

Související témata: