Hlavní obsah

Počasí na Islandu Limberského nenadchlo: Plískanici a ledový déšť v červnu jsem nezažil

Praha

Jen na lehko vyrazili čeští fotbaloví reprezentanti ve středu tři hodiny po poledni na Island, kde je čeká v pátek pokračování kvalifikace mistrovství Evropy 2016. Zatímco v Praze bylo přes dvacet stupňů a mezi mraky vykukovalo nesměle slunce, na ostrově v severní části Atlantického oceánu čekal na svěřence Pavla Vrby ledový déšť a šest stupňů nad nulou. „V červnu docela nezvyk, ale v podobných podmínkách už jsme všichni během kariéry hráli," hlásil obránce David Limberský při odletu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňská část reprezentace (zleva): David Limberský, Václav Pilař a Radim Řezník během tréninku.

Článek

V pátek vás čeká definitivní tečka za fotbalovou sezónou, kterou jste končil dvojími oslavami. Bylo hodně složité naskočit zpět do tréninku kvůli reprezentačním povinnostem?

Vůbec ne. Ligové vítězství jsme s Plzní oslavili už po osmadvacátém kole, tudíž jsme měli následně dostatek času na regeneraci. A co se týče rozlučky Pavla Horvátha s kariérou, hlavní postavou byl on. Tudíž jsme společně jen po exhibičním utkání v Plzni vyrazili na večeři a druhý den jsme se ve vší počestnosti hlásili na srazu reprezentace.

Nevadilo vám, že zatímco většině fotbalistů začíná dovolená, před vámi je dalších deset dnů vyplněných fotbalem?

Je to realita. Červnový kvalifikační termín není šťastný pro nikoho, ale na druhou stranu netýká se jen českého týmu. Připravovali jsme se s maximální koncentrací a nepochybuji, že máme po sezóně pořád dost sil, abychom duel na Islandu zvládli vítězně.

Zatímco v Česku panovalo v posledních dnech hodně teplé počasí, na Islandu je zima. Bude problém vypořádat se s rozdílem více jak dvaceti stupňů?

Počasí asi bude pro domácí výhodou. Ale pokud nemrzne, dá se zvládnout všechno. Každý z nás hrál v podobném počasí, kdy je plískanice a teplota jen lehce nad nulou. Nepůjde o žádný problém. V únoru a v březnu je počasí v Česku podobné. Jen to teď bude v červnu, což je trošku nezvyklé. Nicméně směrem k zápasu nejde o problém.

Velkou komplikací může být nevyzpytatelný vítr, jenž většinou duely na Islandu provází. Upozorňovali vás trenéři v přípravě i na tento faktor?

Déšť či zimu lze vstřebat, ale vítr je asi nejhorší kvůli naprosto nevyzpytatelnému pohybu balónu. Může měnit dráhu letu, na odhad je to složité. V kombinaci se standardkami Islandu představuje tamní nevyzpytatelný vítr vážně hodně nepříjemnou záležitost. Snad nebude foukat moc.

Rozebírali jste v přípravě začínající už minulou středu právě standardní situace Islandu?

Ano, zaměřili jsme se na ně hodně. Hlavně na dlouhé auty, jimiž nás trápili už při kvalifikačním zápase v Plzni. Dokáží z nich vytvořit velmi nebezpečné situace. Snad se pozitivně projeví, že sraz byl dlouhý a měli jsme dostatek času na přípravu.

Po pátečním utkání a sobotním návratu máte sice dovolenou, ale už 22. června vám startuje příprava v Plzni. Bude prostor mezi dvěma sezónami dostatečně dlouhý, abyste si odpočinul a nabral síly před novým ročníkem?

Volno není příliš dlouhé, rozhodně bych uvítal o týden více. Jenže nás čeká kvalifikace o Ligu mistrů, domácí Superpohár a rovněž ligová soutěž startuje brzy. Ale už jsme v Plzni zažili podobné situace, kdy jsme měli krátké volno, a pak jsme sezónu zvládli. Tak snad i přes přibývající roky bude stejná rovnice platit i dál.

Budete s ohledem na délku dovolené jen doma? Nebo se chystáte relaxovat někam k moři?

Pojedu s rodinou a známými z Plzně na sever Itálie k moři. Ale nebude to žádných osm pasivních dnů na pláži, protože mám individuální tréninkový plán a třikrát půjdu běhat se sporttestrem.

Jak dopadne kvalifikační duel o postup na ME 2016 mezi Islandem a Českem?
Vyhraje Island
18,3 %
Zápas skončí remízou
26,6 %
Zvítězí Česko
55,1 %
Celkem hlasovalo 25747 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.