Hlavní obsah

Mladí lvi si musejí počkat. Proč Brabec, Černý či Souček do Francie nejedou?

Praha

Ne na všechny se dostalo, pochopitelně. A ještě dalších pět fotbalistů bude zklamaných, protože širší nominace české reprezentace zatím čítá 28 jmen a na EURO do Francie může odjet jen 23 hráčů. Pavlu Vrbovi se tlačili do výběru hlavní mladíci z minulého či současného týmu do 21 let, na svoji pořádnou šanci mezi dospělými si však budou muset počkat.

Trenér Vrba oznámil předběžnou nominaci na EURO 2016.Video: Sport.cz

 
Článek

Ještě dalších pět hráčů je v ohrožení. „Širší nominaci zúžíme o jednoho obránce, další škrty se pak budou týkat hlavně ofenzivních hráčů," avizuje Pavel Vrba.

Jiní už smutnou jistotu mají. Do Francie nepojedou. Podívejme se, o kterých hráčích kouč ještě uvažoval.

Frýdek největším smolařem

Mladý univerzál Marin Frýdek oživil hru Sparty. Výrazně jí pomohl do čtvrtfinále Evropské ligy a na jaře se dostal i do národního týmu. Po faulu loktem teplického Filla však utrpěl otřes mozku a ve zbytku sezóny už nenastoupil.

Vrba: „Frýdek je asi jediný hráč, který mi v nominaci chybí. Vypadal zajímavě, ale je bohužel zraněný. V širším výběru by jinak byl."

Brabec dohrál pod injekcemi

Nabité jaro dostihlo i další sparťany. Také stoper Jakub Brabec byl na březnovém reprezentačním srazu. Letenský kouč Zdeněk Ščasný ovšem po utkání s Libercem uvedl, že nedávný kapitán Lvíčat dohrával sezónu pod injekcemi a prášky.

Vrba: „Brabec už s námi byl, ale řekli mi, že také není stoprocentně fit. Proto není povolán. Sparta asi udělala vše pro ro, aby odehrál maximum zápasů za ni. Teď je důležitější, aby se dal zdravotně do pořádku na kvalifikaci Ligy mistrů."

Léčit se musí také Juliš

A do třetice ještě jeden dobitý sparťan. Mladý útočník Lukáš Juliš byl v sezóně několikrát hozen do vody, aby nahradil kanonýra Lafatu. Vedl si zdatně, dal góly Krasnodaru či Laziu. Logicky i on ve hře o Francii byl.

Vrba: „Juliše jsem kontaktoval, ale řekl mi, že není zdravý, že se musí léčit na příští sezónu pod dohledem Sparty."

Černý je ještě mladý

V amsterdamském Ajaxu rychle roste devatenáctiletý ofenzivní talent Václav Černý.

Vrba: „Do budoucna je určitě zajímavý. Nemyslím si však, že má tolik zkušeností s dospělým fotbalem, aby mohl hned vyrazit na ME."

Vacek nezůstal do finiše

Záložník Kamil Vacek na posledních srazech nechyběl, v anketě o nejlepšího hráče polské ligy obsadil páté místo.

Vrba: „Zvolili jsme jiná řešení. Byl tady v březnu, to jsme měli některé absence. Hraje velice dobře v Polsku, ale bereme prostě jiné. Je to moje rozhodnutí, za nímž si stojím."

Souček možná už na podzim

Byl možná nejsvětlejším zjevem obrozené Slavie. Mladý záložník Tomáš Souček zatím zůstává v reprezentaci do 21 let.

Vrba: „Hodně nás zaujal, pro A-tým jednou bude. Mám informace, že někteří hráči po ME v reprezentaci skončí. Možná už na podzim se tak na něj dostane."

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.