Hlavní obsah

Vojna s Turkem v Lens nebyla

Lens

Pohádková průpovídka: „Vojna s Turkem muší bejt,“ v Lens naplnění nedošla. Malé hornické městečko, jehož centrum tvoří Boulevard Emile Basly a Rue du Mario Leclerc, což je dohromady asi kilometr obchodů a kaváren po obou stranách, toho moc nenabízí. Na konci široké pěší zóny stojí kostel a před ním minifanzóna, ve srovnání s Toulouse a St. Étienne, kde také hráli čeští fotbalisté.

Fanoušci před TureckemVideo: Radek Malina (Lens), Sport.cz

 
Článek

Všude převládala červená, a to díky tomu, že oba týmy mají v této barvě dresy. Druhá v pořadí byla bílá, která rovněž patří k barvám reprezentací obou zemí. Ale fanoušky šlo rozpoznat lehce. Ti čeští měli na dresech lva, turečtí půlměsíc a byli o poznání snědší. A také hlučnější. Jejich: „Türkiye! Türkiye!" přehlušovalo české: „Češi do toho!". Turci také byli lépe vybavení co do počtu různých foukaček a zvuky vyluzujících nástrojů. Pohoda, zejména když konečně přestalo pršet a skrz mraky se prodralo i slunce.

„Slunná a sladká Francie, to je jen v reklamě. Jsme na třetím zápase našich, ale počasí stojí za... Víte za co," pravil zarostlý čtyřicátník ze Žatce Petr, který ještě se dvěma kamarády a ženou Evou křižují Francii už od prvního zápasu českého týmu.

„Stíháme se podívat i do měst, byli jsme v Paříži, Bordeaux, Arrasu. Kam zaparkovat náš karavan máme vždycky předem vyšpekulované," dodal Petr s tím, že zásob z domova, tedy hlavně piva, mají až do finále.

Dobrá nálada jako v jiných městech a fanzónách. Fanoušci se hecují, fotí, poskakují. Jen si nerozuměli jazykově, ale ruce, prsty a úsměv zvládnou hodně. A pivo chutná všem stejně.

Vlajky Češi nekupovali

O rozruch se postaral nějaký „vtipálek", který odpálil na hlavní ulici dělbuch. V okamžiku byla kolem spousta policistů vyklízející prostor. Jestli byl viník dopadený, se nedalo přes kordón policistů poznat. Po několika zmatečných minutách plynuly proudy fanoušků zase oběma směry.

Obchodně zdatní Turci a Turkyně se snažili prodat šály k zápasu a vlajky. Turecké šly docela na odbyt, Čechům se nechtělo investovat deset euro do už od pohledu pochybného zboží. Obsypaný byl stánek uprostřed ulice se suvenýry a maskotem šampionátu Viktorem v různých velikostech. Cena byla přeci jenom mírnější než ve fanshopech.

Lens je oproti ostatním městům, kde se hrají zápasy šampionátu, specifické. Stadión Bollaert-Delelis má kapacitu 35 000 diváků, samotné Lens má jen 31 000 obyvatel, s hornickými koloniemi, přilepenými k předměstí, o pět tisíc víc. V každém případě je bezkonkurenčně nejmenším městem, kde se hraje fotbalové mistrovství Evropy.

Reklama

Související témata: