Hlavní obsah

Shaqiri září ve švýcarské jednadvacítce i v reprezentačním A-týmu

PRAHA

Švýcarští fotbalisté vyhráli na mistrovství Evropy do 21 let všechny tři zápasy základní skupiny a ke strůjcům jejich suverénního postupu patří obletovaný záložník Xherdan Shaqiri. Devatenáctiletý talent na turnaji v Dánsku zatím nechyběl ani minutu a připsal si gól a asistenci.

Foto: Darren Staples, Reuters

Švýcarská fotbalová hvězdička Xherdan Shaqiri

Článek

Shaqiri se narodil 10. října 1991 na území dnešního Kosova v albánské rodině, s níž jako malý chlapec utekl před válkou do Švýcarska. V tamním slavném klubu FC Basilej se přes mládežnické výběry rychle vypracoval do prvního týmu, ve kterém debutoval v sedmnácti letech na začátku sezony 2009/2010. Svůj povedený premiérový ročník zakončil 170 centimetrů vysoký záložník ziskem domácího double.

Raketový nástup si Shaqiri přenesl i do švýcarské reprezentace. Předchozí, zlomovou sezonu začal jako člen národního výběru do 19 let a přes jednadvacítku se dostal do A-mužstva země helvetského kříže. Úspěšný rok 2010 pro rodáka z Gnjilane vyvrcholil překvapivou nominací na světový šampionát v JAR, kde si zahrál posledních dvanáct minut v zápase s Hondurasem.

Je to jako sen, ale zůstávám nohama na zemi

"Je to jako sen. Pokud mám být upřímný, tak se to všechno děje možná až příliš rychle. Mám však svou rodinu, díky které zůstávám nohama na zemi," prohlásil talentovaný záložník, jenž je i díky podsaditější postavě a vybroušené levačce přirovnáván k rumunské legendě George Hagimu. "Jsem mentálně silný a při vstupu na stadion nikdy nejsem nervózní. Když stojím na hřišti, tak toužím obejít všechny protihráče. To je můj přístup ke hře," doplnil Shaqiri.

Svou první trefu v seniorské reprezentaci ofenzivní štírek zaznamenal v loňském zářijovém kvalifikačním duelu o postup na ME 2012 proti Anglii. Povedené dalekonosné ráně do horního růžku aplaudoval celý jeho domovský stadion St. Jakob Park v Basileji.

Velkokluby kolem něj krouží

"Xherdan Shaqiri je ohromující talent, silný a nebojácný. Proto jsem mu dal šanci v národním týmu," řekl o mladém svěřenci trenér švýcarské reprezentace Ottmar Hitzfeld. Vycházející hvězdička evropského fotbalu je velmi důležitá také pro kouče Basileje Thorstena Finka: "On žije pro zábavu, kterou si užívá na hřišti. Pokud se při hře nebaví, tak je to pro něj obtížnější. Je to opravdový pouliční fotbalista," řekl Fink. Vnímá ale také některé stinné stránky, které přináší Shaqiriho rychlý fotbalový růst. "Média teď na něj vytvářejí tlak a ten nemůže být pro tak mladého hráče pozitivní. Budeme muset být opatrní, protože má potenciál stát se skvělým fotbalistou," dodal Fink.

Zřejmě největší Shaqiriho předností je jeho všestrannost. Umí zahrát na více pozicích, ale nejlépe se cítí na křídlech. Má důrazný tah na branku, rychlou kličku, pohotovou přihrávku a rád pálí ze všech pozic. O talentovaného Švýcara je v Evropě velký zájem. V posledních měsících ho projevily například Liverpool, Manchester United, AS Řím, Juventus Turín nebo Leverkusen.

Reklama

Související témata: