Hlavní obsah

Mazuch běsnil: Váchova nezodpovědnost nás stála olympiádu

Byl vytočený, že raději bez velkých průtahů ihned po závěrečném hvizdu sudího prchnul do šatny. Obránce českého fotbalového výběru do 21 let Ondřej Mazuch měl po sobotní prohře s Běloruskem (0:1) na ME v dánském Aalborgu tmu před očima. Jindy ledově klidný zadák těžce nesl nezdar v boji o poslední volné místo na olympijském turnaji 2012. „Tuhle prohru budu rozdýchávat dlouho. A vůbec přitom nejde o skutečnost, že už nemohu hrát za mládežnickou reprezentaci,“ kabonil se dvaadvacetiletý reprezentant.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ondřej Mazuch.

Článek

V čem spatřujete hlavní příčinu prohry s běloruskou reprezentací v boji o 3. místo na ME, které znamenalo postup na olympijské hry v Londýně?

Než jsme začali hrát v deseti, soupeře jsme přehrávali. Bělorusové byli o dvě třídy horší než Švýcarsko, jemuž jsme podlehli v prodloužení v semifinále. Normálně takovému soupeři musíme dva tři góly za poločas a utkání je vyřešené. Jenže zase jsme nevyužili žádnou z těch mála šancí, které jsme si připravili. Nicméně i tak jsme měli utkání zvládnout.

Ale po přestávce už český tým průběh zápasu neovládal.

Ano. Je pravda, že druhý poločas už zase z naší strany nebyl dobrý. Bělorusové nás přehrávali. Nebyli jsme schopní si nic vytvořit s výjimkou dvou šancí Libora Kozáka. Jednou brankář soupeře zastavoval míč odražený od tyčky na brankové čáře. Kdybychom měli štěstí, už bychom vedení ubránili. Takhle je nám k ničemu, že jsme prolezli z neuvěřitelně těžké skupiny.

Byl klíčovým okamžikem zápas zkrat záložníka Váchy, který dostal po hraní rukou v pokutovém území soupeře druhou žlutou kartu a byl vyloučen?

Je nepochopitelné, že udělá něco takového v zápase, kdy jde o olympijské hry! To si přece nemůže dovolit. Zbývá patnáct minut do konce utkání. Věděl, že má jednu žlutou kartu a hraje nesmyslně rukou. Kdyby druhé napomenutí přišlo po souboji nebo by zachraňoval rukou situaci na brankové čáře, měl bych pro jeho reakci pochopení. Ale tohle... Nemá respekt k mužstvu! Jde o jeho nezodpovědnost, která nás stála olympiádu!

Lukáš Vácha v zápase s Běloruskem, ve kterém viděl zbytečnou červenou kartu a svůj tým oslabil.foto: <a href="http://www.reuters.cz/">Reuters</a>/Henning Bagger

Po semifinálovém nezdaru se Švýcarskem jste v kabině držel k mužstvu proslov. Jaká byla vaše reakce po prohře s Běloruskem?

Nemělo smysl cokoliv říkat. Rezignoval jsem. Byl konec a ničemu nepomůže, jestli si v kabině vynadáme. Měli jsme velkou šanci postoupit na olympijské hry. Myslím, že dlouho se nemusí stejná příležitost opakovat.

Existovala po trefě Filipenka tři minuty před koncem naděje, že zápas vyrovnáte a dovedete do prodloužení?

Myslím, že jsme v deseti neměli síly na obrat. Kdyby se Libor Kozák v nastavení trefil, bylo by bez jednoho vyloučeného hráče a bez možnosti dalšího střídání strašně složité přežít prodloužení do pokutových kopů.

Reklama

Související témata: