Hlavní obsah

Skvělý Robben odmítl rumunské překvapení

PRAHA

K překvapení na úkor favorita v sobotu v 1. kvalifikační skupině nedošlo. Čeští fotbalisté rozstříleli Andorru a vyprodaný stadión De Cuip v Rotterdamu viděl výhru Nizozemců nad Rumunskem, Ta domácí reprezentanty udržela v čele skupiny.

Článek

"Nezačali jsme dobře. Přestože jsem hráče upozorňoval na soupeřovy kvality v ofenzívě, nechali jsme se zatlačit do obrany. Ofenzívní hra Rumunska nám dělala problémy. Hráli jsme na brejky, a to není náš styl," zlobil se i přes vítězství Marco Van Basten, trenér Nizozemska, byť tým pod jeho vedením ještě neprohrál a vyhrál osmý zápas z deseti.

Vítězství Nizozemců zařídil skvělým výkonem Arjen Robben z Chelsea, o jehož nasazení přitom Basten ještě ve čtvrtek velmi silně pochyboval. "Měl řadu zdravotních problémů," vysvětloval Basten.

Roben po necelé půlhodině parádní trefou otevřel skóre zápasu a pak z trestného kopu nabídl gólovou střelu Kuijtovi. Další slibné příležitosti ještě zahodil, ale do jiných přihrál spoluhráčům. Nizozemci byli jednoznačně lepší. Jedinou velkou šanci hostí měl Mutu, který se vrátil po vypršení trestu za doping, ale zahodil ji.

"Na devadesát devět procent jsme vyřazeni," hodnotil vystoupení v Rotterdamu zklamaný rumunský trenér Victor Piturca.

Makedonci, kteří se představí ve středu v Teplicích, vyhráli nad Arménií v Jerevanu dvěma góly jednadvacetiletého Gorana Panděva. Nejprve se trefil ze značky pokutového kopu a pak zužitkoval přihrávku bývalého hráče Slovácka Veliče Šumulikoského. Panděv, autor čtyř gólů v této kvalifikaci, bude největším nebezpečím pro českou branku.

Arménie svede s Andorrou boj o poslední příčku, což může být rozhodující v případě rovnosti bodů na prvních dvou místech. Počítala by se tzv. redukovaná tabulka bez sedmého celku. Rozhodující pro postup je počet bodů, rozdíl skóre, vyšší počet nastřílených branek a teprve pak vzájemné zápasy. Z naší skupiny však vzhledem k získaným bodům mohou postoupit přímo i oba první celky. V horším případě by šel druhý do baráže.

Reklama

Související témata: