Hlavní obsah

Angličtí fandové žádají hlavu kouče Erikssona

PRAHA

Pozice fotbalového kouče Svena Görana Erikssona na lavičce anglického národního týmu je opět o něco slabší. Angličané, kteří podobně jako čeští fotbalisté bojují v kvalifikační skupině o druhé postupové místo na MS v Německu, prohráli ve středu se Severním Irskem. Trpělivost zatím dochází jen médiím a fanouškům, Eriksson rezignovat nehodlá.

Článek

"Čím dřív se Eriksson sbalí, tím lépe." "Zbavte se Svena, ať máme šanci postoupit na šampionát." I taková slova zazněla ze strany fanoušků na adresu švédského kouče, jehož svěřenci ve středu prohráli nejtěsnějším rozdílem 0:1.

Švédský kouč na tiskové konferenci připomněl, že postup ale zdaleka není ztracen. "Stále to máme ve svých rukách. Když v říjnu získáme šest bodů, tak postoupíme," odrazil kritiku. Pískot z tribun označil za zcela pochopitelný, výsledek za nejhorší od svého příchodu k mužstvu v roce 2001 a divákům se omluvil.

Výbuchy Anglie pod Erikssonovým vedením
2002 - remíza 2:2 s Makedonií
2003 - prohra s Austrálií 1:3, Eriksson zápas komentoval slovy: "Nijak mě to nevzrušuje."
2004 - vyřazení ve čtvrtfinále ME v duelu s domácími Portugalci
2005 - debakl 1:4 v Dánsku
Zdroj: The Sun

Nicméně neuznal, že by udělal nějakou chybu v rozestavení či taktice. "Všichni hráli na místech, na jakých hrají v klubech. Prvních 35 minut jsme měli zápas pod kontrolou, ale pak jsme ztratili trpělivost i odvahu," řekl Eriksson.

Kurzy bookmakerů na jeho odvolání ještě do mistrovství světa rázem klesly ze 40:1 na 12:1. Agentura AP však připomněla, že změna na lavičce by pro fotbalový svaz byla nákladnou záležitostí. Švédovi podle jejích informací zajišťuje smlouva do roku 2008 čtyři milióny liber ročně, to znamená, že by dostal více než půl miliardy korun, i kdyby teď skončil.

Irové si podle Henryho nezasloužili prohrát

Zatímco anglický trenér se v Belfastu omlouval, o pár kilometrů jižněji v Dublinu se Francouz Raymond Domenech rozplýval nad výkonem svých hráčů, kteří porazili Irsko 1:0. "Dnes jsme byli skutečný tým. Mužstvo žije a chce do Německa. Teď musíme vyhrát ve Švýcarsku a udržet osud ve svých rukách," řekl Domenech, jemuž se po dvou výhrách za sebou dýchá mnohem volněji než po remízové sérii.

Autor vítězné branky Thierry Henry však byl mnohem skromnější. "Byl to takový zvláštní zápas. Nikdo nechtěl dostat gól z protiútoku, a tak se hrálo hodně opatrně. Mezi mužstvy nebyl skoro žádný rozdíl a nemyslím si, že by si Irové zasloužili prohrát," konstatoval útočník Arsenalu.

Trenér poražených Brian Kerr to viděl také tak. "Hráči odevzdali všechno. Soupeř měl jen jedinou šanci, a to ještě ne moc velkou. Ale Henry ji využil dokonale. Teď už to bude moc těžké, ale nevzdáváme se," povzdechl si Kerr. Navíc se bude muset vyrovnat s absencí svého nejlepšího hráče, neboť Roy Keane bude kvůli žlutým kartám příště chybět.

Hrdina Toni nemá místo jisté

Italové oslavují zrození nového kanonýra. Luca Toni vstřelil v Bělorusku tři branky a statistikové zjistili, že to byl první hattrick v italské reprezentaci na hřišti soupeře po 66 letech. Bezmála dvoumetrový útočník z Palerma není zdaleka tak slavný jako předchůdce Silvio Piola. Ve skutečnosti vůbec nemá jisté místo v sestavě a v Minsku hrál jen proto, že se Del Piero zranil. "Doufám, že jsem trenérovi trochu zkomplikoval nominaci na šampionát," řekl šťastný střelec.

Trochu předběhl dobu, protože Italové na mistrovství ještě nejsou, i když ve středu se mu hodně přiblížili. Zvýšit náskok na pět bodů jim pomohli Skotové překvapivou výhrou v Oslu, díky níž se sami dostali zpátky do hry o postup. "Lidé říkají, že tohle mužstvo toho moc neumí. Ale odhodlání nám rozhodně nechybí. Byli jsme pod velkým tlakem, ale hráči to zvládli skvěle," radoval se trenér Walter Smith.

Zato jeho norský protějšek Aage Hareide byl rozčarován. "Bylo to hrozné. Skotové se vůbec nedostali k naší brance, a přesto nám dali dva góly," kroutil nechápavě hlavou. Dodal však, že nic není ztracené, protože jeho tým je v tabulce stále na druhém místě.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.