Hlavní obsah

Ronaldo: Jsme lepší než před čtyřmi lety

Mnozí o něm tvrdí, že už je trochu za zenitem, ale přesto patří stále mezi útočníky světové extratřídy. Brazilský kanonýr Ronaldo je dvojnásobným mistrem světa z let 1994 a 2002, nyní bojuje na světovém šampionátu už počtvrté. Internetovému serveru fifaworldcup. com poskytl následující exkluzivní rozhovor.

Článek

Na minulém mistrovství světa jste získal titul a stal jste se králem střelců. Obhájíte tyto pocty?

Náš cíl je mistrovství světa znovu vyhrát. Na minulém šampionátu jsme tak dobře nehráli, teď jsme lepší.

Vy už jste toho v kariéře dokázal spoustu. Tři góly vám chybí, abyste překonal nejlepšího střelce v historii světových šampionátů Němce Gerda Müllera.

Pro mě osobně je to docela důležité, ale daleko důležitější je, jak bude hrát náš tým. Rekordy jsou hezké, ale není to moje priorita. Rád bych přispěl k tomu, abychom získali další cennou trofej.

Narozdíl od šampionátu před čtyřmi lety vás nyní řada lidí kritizovala ohledně kondice, formy. Vytáčí vás to?

Já příliš nekoukám na názory médií. Někdy se objevují nepravdivé informace. Novináři by měli brát svou práci daleko odpovědněji a pokud lžou, vydavatelé jejich novin by takové články neměli pouštět ven. Pro mě osobně je nejdůležitější důvěra v mé vlastní schopnosti. A nikdy jsem o nich ani na minutu nepochyboval.

Myslíte si, že jste už na vrcholu, že už lepší nebudete?

Ne, nikdo nemůže říct, že je dokonalý. Každý den, každý tréninkový zápas, každý moment na trávníku máte vždy co zlepšovat. To je i můj případ.

Na MS 1994 jste byl poprvé na šampionátu pod koučem Carlosem Albertem Parreirou. Změnil se jako trenér od té doby?

Abych byl upřímný, už si to moc nepamatuji. Byl jsem mladý, tvrdě jsem trénoval, ale nehrál jsem. Parreira vždycky byl, je a bude skvělý trenér. Možná je v poslední době odvážnější v taktice, ale stále je radost s ním pracovat.

Váš partner v útoku brazilské reprezentace Adriano je podobný typ jako vy. Vyhovíte si spolu?

Vždycky jsme si rozuměli a dávali hodně gólů. Nevidím jediný důvod, proč by dva podobní hráči nemohli nastupovat vedle sebe. Ve finále je ale jedno, kdo je váš partner v útoku, nejdůležitější jsou jeho schopnosti a ne jméno. Adriano je výtečný hráč se skvělou střelou a koncovkou.

Kdo podle vás bude patřit k ústředním postavám šampionátu?

Doufám, že někdo z našich hochů. Možná Ronaldinho, Kaká nebo Adriano.

Koho řadíte mezi vaše největší rivaly v souboji o krále střelců?

Co jsem viděl v prvním zápase, tak vypadá dobře Miroslav Klose z Německa. On patří k vážným kandidátům.

Přijede do Německa váš syn Ronald?

Část rodiny už je v Mnichově. Ronald je ještě ve Španělsku, chodí do školy, ale na pár víkendů sem přijede. Miluje fotbal a dobře ví, že mistrovství světa je něco mimořádného.

Reklama

Související témata: