Hlavní obsah

Čech varuje: Irové věří, že přišel jejich čas

Dovede si moc dobře představit, co českou reprezentaci ve středu večer v Belfastu čeká. Ostrovní fotbal český legionář ve službách londýnské Chelsea Petr Čech dokonale zná, o vášnivých fanoušcích od Anglie až po Severní Irsko ví své, takže tuší, jakou podporu budou mít Healy a spol. v domácím kvalifikačním duelu s českým týmem. „Nesmíme dopustit, aby nám dali hned v úvodu gól,“ varoval spoluhráče Petr Čech.

Článek

Ono se to krásně říká nedostat gól, jenže v posledních třech zápasech inkasovalo vaše mužstvo branek osm, což před vstupem do kvalifikace není právě povzbudivé zjištění…

Právě proto musíme dobře bránit, protože od kvalitní a neprostupné defenzívy se odvíjí celá kvalifikace a úspěch v ní. Ostatně, v minulých kvalifikacích se jasně prokázalo, že vstoupit do bojů o evropský či světový šampionát dobře, znamená nedostat gól.

Takže byste bral ve středu v noci v Belfastu raději čisté konto než tři body?

Ale tak jsem to nemyslel. Čisté konto je sice krásné, ale za bezgólovou remízu bychom brali jen bod, zatímco za výhru 4:3 tři. A my tři body z Belfastu chceme.

Tři body chcete, ale velký počet inkasovaných gólů v posledních zápasech dává k podobnému optimismu pramálo důvodů…

Nikdo sice neodehraje zápas bezchybně, jenže my dělali chyb opravdu moc. Víme o tom, v přípravě před cestou do Belfastu jsme se na defenzivu zaměřovali teoreticky i na hřišti.

Myslíte, že to pomůže? Vždyť vy jste tím mužem, jenž lovil balón osmkrát se své sítě!

To není jen o Čechovi nebo o obraně, ale o celém mužstvu, které musí bránit dobře a kompaktně. Když to dovede, je zápas snazší pro všechny. Pro mě v bráně i pro útočníky.

Během celého soustředění před cestou ke kvalifikaci se permanentně diskutovalo, zda volit zónovou obranu, kterou reprezentace vyznávala až dosud, nebo se uchýlit k bránění osobnímu, jež prosazovali hlavně italští legionáři. Radil jste také, který styl preferovat?

Bránili jsme v reprezentaci zónově a čtyři roky jsme ze standardní situace gól nedostali, i když v klubech hráli naši obránci osobní obranu, takže jen o stylu to rozhodně není.

O čem tedy?

O dobré defenzivě. O poctivém a bezchybném výkonu. O ofenzivě, která přinese šance a góly, protože jedině tak můžeme v Belfastu vyhrát.

Bude to hodně těžké?

Nesmíme dopustit, aby nám dali Irové vedoucí gól, protože bouřlivé publikum by je okamžitě dostalo do sedla a hnalo by je za výhrou.  Měli bychom obrátit gard, vstřelit první branku a tudíž nevýhodou plynoucí z bouřlivého prostředí otočit v naší výhodu.

Jenže to bude chtít mimo jiné uhlídat severoirského kanonýra Healyho. Z Premier League ho znáte, takže jaký je to vůbec útočník?

V reprezentaci se mu enormně daří, což se o jeho působení ve Fulhamu či Sunderlandu říci nedá. Je velice chytrý, umí se schovat, aby ho obránci měli co nejméně na očích a on využil momentu překvapení, přitom pozoruje, co se na hřišti děje. Ale hlavně moc dobře ví, co dělá, takže jeho góly jsou chytré a promyšlené. A k tomu přidává rychlost, nesmlouvavost, schopnost najít si prostor. Jenže pozor si budeme muset dát nejen na Healyho, ale na celé sevoriské mužstvo.

Opravdu tak fotbalově narostli, jak se o nich tvrdí? Vždyť v prvním kvalifikačním duelu na Slovensku zklamali na celé čáře, což sami přiznávali.

Právě že venku prohráli, narostou doma nikoli jen o třídu, protože bouřlivé prostředí s nimi dokáže udělat divy. A touha už konečně přeskočit ostrovní rivaly Anglii, Wales, Skotsko a Irsko rovněž. Severním Irům dorostla fotbalová generace, která pravidelně nastupuje v Premier League i ve druhé lize a tudíž cítí šanci, že tentokrát by jim to s postupem vyjít mohlo. Ostatně, už v minulé kvalifikaci měli na EURO 2008 blízko. Stačilo, aby porazili Island.

Island sice neporazili, ale budoucí mistry Evropy Španěly i třeba účastníky šampionátu Švédy doma pokořili. I to musí být pro váš tým velkým varováním.

Varováním a poučením současně. Španělé doplatili na agresivitu Irů a nezvládnuté standardní situace, v nichž jsou a budou domácí fotbalisté nesmírně silní, Švédové si zase nedali pozor na severoirské brejky. Územní převaha jim pak byla k ničemu.

Co tedy od Severních Irů ve středu večer čekáte?

Fotbalový projev, protože oni jsou v porovnání s ostatními ostrovními celky trochu atypičtí. Hrát a kombinovat umí, perfektní obranu a daleko víc odvahy pouštět se dopředu. Zvláště na menším hřišti, jaké v Belfastu je a jež jim ohromně vyhovuje, si mnohem víc dovolí. Teprve když jim hra nejde, začnou sázet na jednoduchost, dlouhé míče a centry do šestnáctky.

A váš recept na Severní Iry?

Někdy se nechávají až příliš strhnout atmosférou a pouštějí se do útočení, čímž soupeři otvírají prostor pro protiútoky. Této možnosti bychom měli využít.

Reklama

Související témata: