Hlavní obsah

V Belfastu Češi gól nevstřelili a na úvod kvalifikace jen remizovali

BELFAST

Na úvod jen remíza! Kvalifikaci mistrovství světa 2010 odstartovala reprezentace jen bezbrankovou remízou v Severním Irsku. Ve středu v Belfastu byli Češi po většinu utkání lepším celkem, největší šanci ovšem zlikvidoval Feeneymu gólman Čech. Boje o světový šampionát pokračují pro svěřence trenéra Rady v říjnu v Polsku.

Článek

Před rozcvičením se reprezentanti ve speciálních tričkách vyfotili před transparentem s nápisem One Day, One Goal (Jeden den, jeden cíl) a podpořili tak mír. Tato iniciativa je společným dobročinným projektem neziskové organizace Peace One Day a společnosti Puma a jejím cílem je podpořit světový mír prostřednictvím pořádání fotbalových zápasů na Světový den míru 21. září.

Bez překvapení byla základní sestava, na hrotu operoval osamocený Baroš. Hustý déšť před výkopem chvilku ustal, po několika minutách se s ním i silným větrem musely oba celky vyrovnat. První šanci měl na hlavě Kováč, po rohu Šírla nemířil přesně.

Domácí se před Čecha dostali až po čtvrthodině, rychle o míč ale přišli. Česká jednička měla potíže v 18. minutě, hlavičku Rozehnala vítr stočil míč na spojnici levé tyče a břevna. Po následném rohu utekl do brejku Sionko, místo přihrávky lépe postaveném Barošovi zvolil slabou střelu. "V závěrečné fázi jsme měli být odvážnější a chodit do šestnáctky ve třech. V defenzívě jsme ale odvedli kvalitní výkon," zhodnotil duel trenér Rada.

Windsor Park zahřměl ve 33. minutě, kdy se po sérii hlaviček dostal ke střele Gillespie. Míč mu ovšem sklouzl a do branky vůbec nemířil. Největší šanci první půle měl v poslední minutě Baroš, který se prodral k hlavičce po průniku a centru Grygery. Míč skončil centimetry vedle levé Taylorovy tyče.

Feeney neuspěl proti Čechovi 

Po přestávce mohl otevřít skóre Feeney, který zůstal zapomenutý za obranou. Skvělým vyběhnutím mu šanci zmařil Čech, následná dorážka Brunta šla vysoko nad.

Domácím docházely síly, ale i čeští reprezentanti obezřetně bránili. "Určitým hráčům ubývaly síly, k náročnému terénu se přidal nepříjemný vítr," připomněl Rada těžké podmínky.

Defenzívu hosté posílili příchodem Pospěcha za Sionka, který se na pravé straně zálohy tentokrát neprosadil. Unaveného bojovníka Baroše nahradil Slepička, který rozhodl sobotní modelové utkání proti Českým Budějovicím. Ani útočník Sparty se ale neprosadil, remízu domácí příznivci odměnili potleskem.

Kvalifikace pokračuje pro české fotbalisty 11. října v Polsku.

Severní Irsko - Česká republika 0:0
Rozhodčí: Bebek - Petrovič, Setka. ŽK: Ujfaluši, Kováč. Diváci: 14 000.
Severní Irsko: Taylor - Brunt, Craigan, Hughes, Evans - Baird, Davis, Gillespie (84. Shiels), Clingan (46. O’Connor) - Feeney (72. Paterson), Healy.
Česká republika: Čech - Grygera, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski - Kováč - Sionko (67. Pospěch), Plašil, Polák, Šírl - Baroš (78. Slepička).

Reklama

Související témata: