Hlavní obsah

Na trpaslíka ze San Marina se slávistickým mladíkem Necidem

PRAHA

Mladý slávistický kanonýr Tomáš Necid se ještě před lednovým odchodem do Ruska dočká premiéry v reprezentačním áčku. Kouč národního týmu Petr Rada dodržel slovo a povolal ho do svého kádru pro kvalifikační duel o postup na mistrovství světa příští týden v San Marinu. „Viděl jsem ho ve všech posledních zápasech v naší lize i evropských pohárech a rozhodl se pro něho,“ glosoval Necidovu nominaci Petr Rada.

Článek

Rošády v osmnáctičlenném reprezentačním kádru povoláním Necida trenér Rada vyčerpal, protože jinak vsadil na své vyvolené a v předchozích kvalifikačních duelech vyzkoušené hráče.

„Neměl jsem k změnám důvod. A povolávat víc hráčů nemělo smysl, protože hrajeme jen jeden kvalifikační zápas,“ pravil Rada, když odrecitoval osmnáct reprezentantů, na které vsadil a z nichž pro konfrontaci s fotbalovým trpaslíkem sestaví jedenáctku, jež má jediný cíl - vyhrát, získat tři body a v tabulce s dotáhnout na největší soupeře.

Na trpaslíky je kouč alergický

Při slovu trpaslík se však trochu otřásl... „To nemám rád, na slovo trpaslík jsem alergický. Rozbíhající kvalifikace nás přesvědčila, že v Evropě není slabých soupeřů,“ notoval si Petr Rada s někdejším reprezentačním koučem Jozefem Venglošem, jenž ovšem podobnou úlitbu používal už před čtvrt stoletím.

„Jasně že musíme tři body získat, to je prostě povinnost. A na San Marino si musíme dát pozor, protože dokud mají jeho hráči dost sil, snaží se kouskovat, zdržovat hru, vyvádět protivníka z konceptu. A vpředu mají Selvu, jenž dokáže být hodně nepříjemný, když dostane prostor,“ rozhodně si reprezentační trenér nemyslí, že by duel v San Marinu byl zase až tak jednoduchou záležitostí.

Bednář si musí ještě počkat

I proto zmiňovaná sázka na vyvolené. Za této konstelace se logicky na útočníka West Bromwich Albion Romana Bednáře nedostalo, i když kromě gólmana Petra Čecha je jediným českým fotbalistou, který pravidelně hraje Premier League.

„Byl jsem se na něho podívat, když hráli s Blackburnem, pojedu za ním za La Manche znovu. Tentokrát jsem se ale rozhodl pro útočnou čtveřici Baroš, Fenin, Necid a Svěrkoš,“ pravil Rada lakonicky. Resolutně však popřel, že by se při sestavování nominace rozhodoval mezi Necidem a Barošem. „To vůbec ne. Prostě jsem vsadil na citovanou čtveřici, v níž je Necid.“

Sraz při pondělním obědu

Kvalifikační duel proti San Marinu v termínu, v němž se hrají po celé Evropě jen přátelské zápasy, Radovi život nijak nekomplikuje.

„Jde o oficiální termín FIFA, takže s uvolněním hráčů z klubů žádné problémy vzniknout nemohou. Uznávám, termín je to dost nevýhodný, protože ligové soutěže běží všude naplno a poháry zrovna tak, ale s enormním zatížením se hráči musí vyrovnat,“ nechal se slyšet reprezentační trenér Petr Rada, jenž se sejde se svými svěřenci v podělí 17. listopadu na tradičním obědě v dejvickém hotelu Praha a v úterý dopoledne s nimi nabere kurs San Marino, kde bude vpodvečer trénovat.

Zápas se San Marinem se hraje ve středu ve 20:30 na Stadio di Serravalle, hlavním rozhodčím je Estonec Kaasik. Žádná česká televize zatím neuvažuje o tom, že by zápas vysílala.

Připravujeme další podrobnosti.

Nominace pro zápas v San Marinu:
Brankáři:
JménoKlubstartybranky
Petr ČechChelsea650
Daniel ZítkaAnderlecht10
Obránci:
Zdeněk GrygeraJuventus Turín592
Marek JankulovskiAC Milán7111
Zdeněk PospěchFC Kodaň120
David RozehnalLazio Řím520
Tomáš UjfalušiAtlético Madrid752
Záložníci:
David JarolímHamburger SV211
Radoslav KováčSpartak Moskva271
Jaroslav PlašilOsasuna Pamplona443
Jan PolákAnderlecht436
Jan RajnochMladá Boleslav20
Radek ŠírlZenit Petrohrad50
Libor SionkoFC Kodaň368
Útočníci:
Milan BarošGalatasaray Istanbul6932
Martin FeninEintracht Frankfurt71
Tomáš NecidSlavia Praha00
Václav SvěrkošBaník Ostrava61

Reklama

Související témata: