Hlavní obsah

Remíza na Slovensku konec postupových nadějí neznamená, ve hře je i baráž

PRAHA

Byl to zápas o naději, ani sobotní remíza 2:2 na Slovensku pro české fotbalisty konec postupových šancí neznamená. Ve zbývajících třech kvalifikačních duelech ale musejí svěřenci trenéra Ivana Haška vítězit a doufat ve vhodnou konstelaci ostatních výsledků. Ve hře o Afriku je stále i první místo, i když pravděpodobnější je varianta s druhou příčkou a baráží.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Smutný Milan Baroš po utkání na Slovensku

Článek

Situaci zamotala sobotní remíza Poláků se Severními Iry, oba konkurenty totiž Češi v závěru kvalifikace přivítají na domácím hřišti. Pokud oba porazí, při očekávané výhře nad San Marinem skončí před nimi.

"Čekají nás ještě tři zápasy, takže můžeme získat devět bodů. Když se to povede, můžeme o úspěchu v kvalifikaci stále ještě uvažovat. O první příčce, ale pravděpodobněji o druhé zaručující baráž," uvědomoval si bezprostředně po bratislavském střetnutí trenér českého týmu Ivan Hašek. "Měli bychom si vzájemně pomoci, abychom se do Afriky dostali oba," naznačil kouč Slováků Vladimír Weiss, že v naší zamotané skupině je postupových variant ještě spoustu.

Slovinsko může zlobit

Pokud získá Haškův výběr ve zbývajících zápasech opradu devět bodů,o druhé místo by ho pak mohlo připravit jen Slovinsko. To kdyby vyhrálo doma nad Polskem, na Slovensku a v San Marinu. Kdyby Slovinci v jednom z těchto zápasů jen remizovali, měli by v konečném účtování 18 bodů, tedy stejně jako "stoprocentní" Češi. Pak by rozhodovalo skóre. To má zatím Slovinsko o čtyři branky lepší

Středeční duel v Uherském Hradišti proti San Marinu je proto formalitou jen zdánlivě, neboť i na rozdílu skóre může nakonec záležet. Proto by bylo nejlepší amatérům ze San Marina nastřílet co nejvíce gólů, protože každá branka může hrát v konečných účtech supiny roli. Listopadový zápas ale Češi v Serravalle vyhráli jen 3:0.

"Musíme jich proto nastřílet co nejvíc, protože skóre může být v závěrečných účtech skupiny opravdu důležité," uvědomuje si trenér české reprezentace Ivan Hašek a plánuje, že na hřiště pošle hodně ofenzivní sestavu, která spustí kanonádu.

Zbývající zápasy:
9. září:
Česká republika - San Marino, Severní Irsko - Slovensko, Slovinsko - Polsko,
10. října:
Česká republika - Polsko, Slovensko - Slovinsko,
14. října:
San Marino - Slovinsko, Česká republika - Severní Irsko, Polsko - Slovensko.

Pro české barvy by bylo vhodné, kdyby Slováci ve středu vyhráli v Severním Irsku, čímž by se při předpokládaném vítězství nad San Marinem ztráta českých fotbalistů na druhou příčku snížila na dva body. Severní Irové, kteří odehráli o jeden zápas více, se představí 14. října v Praze na konec kvalifikace. O čtyři dny předtím družina Ivana Haška přivítá Poláky. Ti předtím hrají na Slovinsku a skupinu zakončí na Slovensku.

Zlobit mohou Slovinci, kteří by v případě vítězství nad Polskem, na Slovensku a v San Marinu nemohli být Čechy už dostiženi. Kdyby Slovinci v jednom z tria zápasů remizovali, měli by 18 bodů. Tedy stejně jako Češi, pokud ti všechny tři zbývající zápasy vyhrají. Pak by rozhodovalo skóre, kteří mají nyní Slovinci o čtyři góly lepší.

K prvnímu místu by bylo nutné, aby Slováci ve zbývajících zápasech v Severním Irsku, v Polsku a doma se Slovinskem získali maximálně dva body a Češi si výrazně vylepšili skóre. Kdyby Slováci vybojovali jen bod, pak by ani na skóre nezáleželo.

A ještě jeden háček postupová matematika skrývá. Pokud by reprezentace do baráže postoupila, nemusí v ní být nasazena. Zhoršil se jí národní koeficient, a tak na rozdíl od baráže MS 2006, v níž vyrukovala proti Norům a postoupila, by tentokrát mohla narazit třeba na Francii či Rusko.

Reklama