Hlavní obsah

Nizozemské fotbalisty doprovodí domů i dvě oranžové stíhačky

HAAG

Nizozemští fotbalisté budou mít cestou z mistrovství světa speciální doprovod. Až se budou vracet po nedělním finále do vlasti, v nizozemském vzdušném prostoru se k nim připojí dvě stíhačky F-16, které budou přebarveny na oranžovo. V sobotu to uvedl nizozemský ministr obrany.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Fotbalisté Nizozemska se mají na co těšit.

Článek

Postupem do finále světového šampionátu, ve kterém budou proti Španělsku bojovat o premiérové prvenství, rozpoutali ve své vlasti oranžové šílenství. Do národní barvy se kromě stíhaček v sobotu převlékly i tramvaje v Amsterodamu.

Oslavy chystají i Španělé 

Také Španělé připravili zvláštní formu oslavy úspěchu svých fotbalistů. Jedna společnost v rámci 14. evropského festivalu vzdušných balónů poslala dres španělské reprezentace mimo atmosféru. Balón s dresem na palubě vystoupal až do výšky 33 kilometrů.

"Nejprve to nebylo v plánu, ale po semifinálové výhře nad Německem, jsme se rozhodli využít toho, že jsme měli rezervu ve váze, a tak jsme úspěch oslavili tím, že jsme poslali dres téměř do vesmíru," uvedl ředitel firmy José Mariano Lopéz Uerdiales agentuře Reuters.

"Problém byl pouze v tom, že jsme žádný dres nemohli sehnat, protože všude byly vyprodány. Musel jsem přemluvit až jednoho muže na ulici, kterému se líbilo, co chceme s dresem udělat, a tak ho prodal," dodal.

Reklama

Související témata:
Stíhačky