Hlavní obsah

Je to jako z nejhoršího snu, prohlásil slovenský hrdina Vittek

RUSTENBURG

Dal první gól samostatného Slovenska na fotbalovém mistrovství světa. Róbert Vittek se navíc stal teprve pátým slovenským střelcem v historii MS a FIFA ho vyhlásila hráčem zápasu. Přesto byl hrdina v šoku a remízu 1:1 s Novým Zélandem označil za výsledek z nejhoršího snu. Slovenský trenér Vladimír Weiss pak nazval remízu malou sportovní tragédií.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Slovenský útočník Robert Vittek se raduje z branky do novozélandské sítě během zápasu MS v Jihoafrické republice.

Článek

Jozef Štibrányi, Adolf Scherer, Ladislav Petráš, Milan Luhový - a nyní i Róbert Vittek. To jsou jména pěti slovenských fotbalistů, kteří dokázali skórovat v historii fotbalového mistrovství světa. Pro kmenového útočníka francouzského Lille to však je slabá útěcha. Slováci ve třetí minutě nastaveného času přišli o vítězství nad Novým Zélandem a tím i skvělý vstup do šampionátu.

„V takovém důležitém zápase nemůžeme dostat takový gól...“ rozčiloval se 28letý Vittek ve studiu STV po utkání. „Kluci do té doby všechny centry soupeře uskákali, jenže ten v 93. minutě nikoliv. Tento okamžik může v konečném důsledku rozhodnout o našem postupu či nepostupu ze skupiny. Žel, namísto tří bodů máme pouze jediný. Zápas jsme si prohráli sami. Novozélanďané hráli antifotbal a my jsme se mu v některých okamžicích přizpůsobili.“

Vyrovnání bude střelce strašit hodně dlouho

Jako opařený zůstal také trenér Vladimír Weiss. „Je to malá sportovní tragédie. Byli jsme lepší tým a měli velice blízko výhře, ale nakonec jsme o ni přišli. V postupové matematice jsme dva body ztratili, ale naše šance je v dalších dvou zápasech. I takové góly jsou součástí fotbalu, musíme se s tím vyrovnat,“ smutnil kouč Weiss, který se na mistrovství světa vrátil po dvaceti letech. V roce 1990 došel ještě jako hráč Československa až do čtvrtfinále.

Slováci po utkání přiznali, že byli dost nervózní. „Nejen já, ale i ostatní jsme cítili v úvodu nervozitu. Je to přece jen světový šampionát a pro každého z nás, přestože například já mám na kontě již přes 70 zápasů v reprezentaci, to bylo něco nového. Pak se to už postupně zlepšovalo,“ konstatoval Vittek.

Je otázkou, co může udělat takový úder v posledních sekundách s psychikou mužstva v dalších zápasech s Paraguayí a Itálií. „Je třeba zvednout hlavy, vzít si z tohoto souboje poučení a pozitivně se naladit. Věřím, že ještě zamícháme ve skupině karty. Ale určitě se musíme vyvarovat chyb, jakou jsme udělali v závěru s Novým Zélandem. Ten gól mě bude strašit ještě hodně dlouho,“ uzavřel Vittek.

Reklama

Související témata: