Hlavní obsah

Bílek nabídl rezignaci hned, jak jeho tým přišel o naději. Pelta ji okamžitě v Turíně přijal

Turín

Nerozmýšlel se. Nedržel se trenérského křesla za každou cenu. Jakmile duel s italskou squadrou skončil prohrou a naděje české reprezentace na světový šampionát v Brazílii se definitivně rozplynuly, nabídl kouč Michal Bílek rezignaci. A dokonce přímo na ploše turínského stadiónu. „Kvalifikace pro nás skončila, šance na postup je pryč," přiznal, že ani on už nevěří, že by se jeho tým dostal alespoň do baráže.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Trenér Michal Bílek po prohře v Turíně u reprezentace skončil.

Článek

Trenér rezignaci nabídl, bylo na šéfovi českého fotbalu Miroslavu Peltovi, aby konal. „Záleží na něm, zda povedu reprezentaci i ve dvou zbývajících utkáních kvalifikace," glosoval situaci Bílek a přiznal, jak obrovské zklamání po vyřazení cítí.

„Samozřejmě, protože naše cesta končí. Na mistrovství světa v Brazílii jsme chtěli hrát. Já i mužstvo. Nepovedlo se, kvalifikace pro nás končí a já jsem v tuto chvíli jen hrozně zklamaný," pravil trenér a na rovinu přiznal, že ani on nevěří. „Šance na postup je pryč. Definitivně."

Nad nabízenou rezignací se vůbec nerozpakoval. "Už v minulosti jsem přece říkal, že u reprezentace zůstanu jen do té doby, dokud bude existovat teoretická šance na postup. Už před zápasem s Itálií jsem věděl, že jakmile nevyhrajeme a naše naděje tudíž skončí, rezignaci nabídnu," vysvětloval Bílek, že se nad odstoupením z funkce nerozpakoval po závěrečném hvizdu ani chvíli.

Pelta se nerozpakoval a přikývnul

Šéf českého fotbalu Miroslav Pelta se nerozpakoval a Bílkovu rezignaci hned v Turíně přijal. "Pro dva zbývající kvalifikační zápasy pověřím vedením mužstva některého z asistentů a budu situaci řešit," pravil ještě na stadiónu. Vyloučil přitom, že by s Bílkem končili i někteří hráči.

"Mluvil jsem třeba s Rosickým a ten má chuť v reprezentaci pokračovat. A věřím, že stejně se vyjádří i další hráči."

Trenér litoval Kozákovy šance

Bílek mezitím překousával zklamání, jeho byl po prohře plný. Do posledního zápasu právě on věřil a doufal. A na turínském stadiónu také...

„Věčná škoda příležitosti, kterou měl Kozák těsně před přestávkou. Za stavu 2:0 by to bylo pro Italy složitější," povzdechl si.

Kozák však druhou branku Buffonovi nedal a tři minuty po změně stran rozhodly nejen o prohře české reprezentace, ale i tom, že šance na světový šampionát v Brazílii se před Bílkovým výběrem i celým českým fotbalem rozplynuly.

„Říkali jsme si, že zkusíme přežít začátek druhé poločasu, aby Italové znervóznili. Nepovedlo se, inkasovalio jsme ze dvou standardních situací. A když se nám pak rozpadl střed pole, neboť po Rosickém musel odstoupit i Darida, bylo to těžké," pravil rezignovaně, neboť v tu chvíli mu bylo jasné, že jeho reprezentační etapa je u konce.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.