Hlavní obsah

Světový šampionát vyhrát nemusí, velikánem je už teď, myslí si slavný Figo o svém nástupci Ronaldovi

Lisabon/Praha

Jedna z největších postav fotbalového Portugalska Luis Figo vystavěla svému geniálnímu nástupci Cristianu Ronaldovi pomník ještě před finále letošního ročníku Champions League i před rychle se blížícím světovým šampionátem v Brazílii. „Nepotřebuje vyhrát mistrovství světa, aby se stal velikánem světového fotbalu. On už jím je,“ složil Figo poklonu šestadvacetiletému držiteli letošního Zlatého míče určeného nejlepšímu hráči světa.

Foto: Milan Malíček, Právo

Luis Figo s pohárem pro vítěze Ligy mistrů

Článek

Portugalsko není v prognózách sázkařských bookmakerů, ani fotbalových expertů řazeno mezi favority světového šampionátu. Dokonce figuruje až někde ve druhém sledu. Možná i proto, že jeho soupeřem ve skupině G budou Německo, Ghana a USA.

Na něm bude záležet, přiznává i Figo

„I tak si myslím, že můžeme odehrát v Brazílii velice dobrý turnaj. Záležet ovšem bude na tom, v jaké fyzické kondici naši hráči na šampionát odjedou. A ještě víc na tom, v jakém rozpoložení a formě bude Ronaldo," domnívá se Figo, který portugalskou reprezentaci dovedl na mistrovství světa 2006 v Německu do semifinále.

Teď by mělo být na jeho geniálním nástupci ve službách Realu Madrid Ronaldovi, aby dokázal ještě víc.

„Portugalský úspěch na něm hodně závisí, ale uvědomte si naši realitu," apeloval Figo na portugalské fanoušky, aby byli soudní a očekávání vkládaná do reprezentace a Ronalda nepřeháněli.

Brazílie by postavila jedenáctky dvě

„Vím, pro tak malou zemi, jako je Portugalsko, je podobný úspěch obrovsky důležitý. I pro naše sebevědomí, myšlení, pocity.  Ale vyhrát mistrovství světa, to je strašně dlouhá a náročná cesta, v níž proti nám stojí fotbalisté zemí, které mají mnohonásobně víc obyvatel než my. Brazílie, Argentina, Španělsko, Francie mají padesát šedesát miliónů lidí, zatímco my jen jedenáct. I proto je jejich možnost vybrat osmnáct dvacet hráčů pro mistrovství světa mnohem větší, než naše. Taková Brazílie klidně postaví dvě špičkové jedenáctky," připomíná Figo, který se stal držitelem Zlatého míče v roce 2000 a po přestupu z Barcelony do Realu Madrid vyhrál s Bílým Baletem i Ligu mistrů. Bylo to ovšem naposledy, co v ní Real triumfoval.

„Chcete mít Ronalda v paměti stejně, jako máte Pelého nebo Maradonu? Chcete ho s nimi srovnávat podle toho, co všechno vyhráli? Pak mu samo sebou nestačí vyhrát ještě jednou Ligu mistrů, ale musel by vyhrát i mistrovství světa. Pokud ale jde o jeho fotbalové kvality, image a prestiž ve světě, nemyslím, že je to zapotřebí, neboť velikánem světového fotbalu už je," myslí si slavný Luis Figo o svém možná ještě slavnějším portugalském pokračovateli.

Postoupí Portugalsko ze základní skupiny, v níž se utká s Německem, Ghanou a USA?
Ano
88,3 %
Ne
11,7 %
Celkem hlasovalo 3414 čtenářů.

Reklama

Související témata: