Hlavní obsah

Výstraha ruským pořadatelům: Fotbalový šampionát ohrožuje invaze kobylek

Moskva/Praha

Fotbalový šampionát v Rusku je v ohrožení. Mohou za to docela obyčejné kobylky, které se v posledních letech na jih od Moskvy natolik přemnožily, že se pořadatelé mistrovství světa obávají, aby v červnu a červenci nepodnikly invazi na trávníky na stadionech v hlavním městě, Volgogradu či Rostově na Donu nebo Soči. A pozor - nejde o předčasný aprílový žert, ale o seriózní varování ruského ministerstva zemědělství.

Foto: Sport.cz

Docela obyčejné zelené kobylky představují hrozbu pro fotbalový šampionát.

Článek

Právě z ministerstva zemědělství vzešla výstraha určená pořadatelům světového šampionátu.

„Víceméně jsme se naučili vypořádat se s kobylkami na polních plodinách v jižním Rusku, kde se přemnožují rok co rok, neboť v těchto oblastech nalezly příznivé klima i podmínky," připomíná vedoucí odboru ochrany rostlin ministerstva zemědělství Pjotr Chekmarev a upozorňuje. že se kobylky přemnožily na více než miliónu hektarů jižně od Moskvy.

„Ale co by se stalo, kdyby podnikly invazi na stadióny? Není to vyloučené, neboť trávníky je přitahují. Pak by nám hrozila celosvětová ostuda, neboť kobylky jsou schopné zničit veškerou zelenou plochu," varuje.

Hlavně Volgograd, kde se budou hrát zápasy Anglie - Tunisko, Nigérie - Island, Japonsko - Polsko a Saúdská Arábie - Egypt je podle jeho mínění v největším ohrožení.

Ruští pořadatelé tvrdí, že se i na tuto hrozbu nachystají a s kobylkami si poradí.

Reklama

Související témata:
Kobylky