Hlavní obsah

VIDEO: Barošův Galatasaray prohrál derby s Besiktasem a pohárová Evropa mu uniká

ISTANBUL/ PRAHA

„Tragédie,“ chytal se za hlavu prezident Galatasaray Adnan Polat po nedělním šlágu předposledního kola turecké fotbalové ligy, v němž jeho tým prohrál v derby s Besiktasem a propadl se v tabulce na pátou příčku. Slavnému klubu, jehož dres obléká i český reprezentant Milan Baroš, totiž po porážce v istanbulském derby hrozí, že brány pohárové Evropy před ním zůstanou zavřené.

Článek

Sen o Lize mistrů je už dávno pryč. Cestu do Evropské ligy, která od podzimu nahradí Pohár UEFA, měl zachránit turecký reprezentant Bülent Korkmaz, který na trenérské lavičce Barošova týmu nahradil německého kouče Michaela Skibbeho. Není ale ani trochu jisté, zda se mu to povede, protože Galatasary prohrál ostře sledovaný šlágr s vedoucím Besiktasem a figuruje až na pátém místě tabulky.

Galatasaray soupeři výhru vnutil

„Sami jsme soupeři vítězství vnutili. Dali jsme se vlastní gól a když se nám hned po přestávce povedlo vyrovnat a vyvést Besiktas z míry, dovolili jsme záhy domácím vstřelit lacinou druhou. Není možné, aby Simsek prošel až do brány,“ bědoval trenér Galatasaray na bídnou defenzívu svého týmu.

Měl k tomu důvod.  K vedení dopomohl Besiktasi, za který odehrál celých devadesát minut český legionář Tomáš Sivok, zatímco další český fotbalista Tomáš Zápotočný se neobjevil ani mezi náhradníky,  obránce Topal, jenž tečoval hlavičku Brazilce Boba za záda bezmocného Orkuna. A pří druhém gólu prošel Simsek až do brány!

Sivok a Zápotočný mají k titulu blízko

Situace na špici turecké ligy je vyrovnaná a až poslední kolo rozhodne o mistrovském titulu a vstupenkách do pohárové Evropy. Sivokův a Zápotočného Besiktas má k ligovému primát hodně blízko, neboť na druhý Sivasspor má k dobru dva body a poslední utkání hraje na hřišti Denizlisporu, jenž je v tabulce čtrnáctý. To další čtyři mužstva z vedoucí pětky mají los mnohem těžší... Galatasaray (5.) s 58 body na kontě  totiž hostí druhý Sivasspor (66 bodů), čtvrté Fenerbahce (58) se střetne se třetím Trabsonsporem (65).

Pro Galatasaray je situace o to zapeklitější, že i kdyby měl po skončení ligy stejně bodů jako čtvrtý Fenerbahce Istanbul, mluvila by v neprospěch Barošova týmu jak horší bilance vzájemnýcvh zápasů, tak i skóre.

Šlágry v posledním kole turecké ligy:
Galatasaray (5. místo - 58 bodů) - Sivasspor ( 2. místo - 66), Fenerbahce (4. místo - 58 bodů) - Trabzonspor (3. místo - 65), Denizlispor (14. místo - 38) - Besiktas (1. místo - 68).

Reklama

Související témata: