Hlavní obsah

Forlán má na dosah Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce Evropy

NYON

Uruquayský fotbalista Diego Forlán má na dosah již druhý zisk Zlaté kopačky pro nejlepšího střelce evropských ligových soutěží. Útočník Atlétika Madrid v této sezóně dal již 31 gólů a před závěrečným kolem má náskok 3,5 bodu před druhým Markem Jankem ze Salcburku.

Článek

Tomu sice chybí jediná trefa k dosažení čtyřicítky vstřelených branek, ale v rakouské lize jsou góly zhodnocovány koeficientem 1,5, zatímco ve španělské soutěži se podobně jako v dalších elitních ligách násobí góly pro potřeby žebříčku dvěma.

O prestižní cenu, kterou Forlán získal již v roce 2005 spolu s Thierrym Henrym za 25 gólů, ho mohou připravit již jen dva soupeři. Janko by však k posunu na první místo musel v závěrečném kole rakouské ligy vstřelit hattrick Altachu, Samuelu Eto'ovi z Barcelony by stačily dva zásahy do sítě La Coruni, aby se Forlánovi vyrovnal. To vše v případě, že Forlán nepřidá další gól v duelu s Almeríí.

Spoluhráč českého stopera Tomáše Ujfalušiho si na zisk Zlaté kopačky zadělal především v jarní části sezony, kdy v posledních 16 zápasech zamířil přesně hned devatenáctkrát. Z toho osm branek dal v závěrečných čtyřech kolech.

Mezi nejlepší kanonýry Evropy se dostal i český útočník Milan Baroš, který v turecké lize za Galatasaray nastřílel 20 gólů. V celkové tabulce mu to však vinou horšího koeficientu turecké ligy stačí na celkové 35. místo, o které se dělí mimo jiné s Brazilcem Kaká z AC Milán.

Průběžné pořadí o cenu Zlatá kopačka pro nejlepšího fotbalového střelce evropských fotbalových lig před závěrečnými koly:
PořadíHráčKlubGólyBody
1.ForlánAtlético Madrid3162
2.JankoSalcburk3958,5
3.Eto'oBarcelona2958
4.GrafiteWolfsburg2856
5.DžekoWolfsburg2652
VillaValencie2652
7.GomezStuttgart2448
GignacToulouse2448
9.MessiBarcelona2346
Di VaioBoloňa2346
IbrahimovicInter2346
...
35.BarošGalatasaray2030
Pozn.: V anglické, španělské, italské, německé a francouzské lize se góly násobí dvěma, ve zbylých ligách koeficientem 1,5.

Reklama