Hlavní obsah

Figo byl obviněn z politické úplatnosti, sám to odmítá

LISABON

Bývalý portugalský fotbalista Luis Figo se nedobrovolně ocitl uprostřed politického skandálu. Státní zastupitelství v Lisabonu totiž začalo zkoumat jeho smlouvu s konzultantskou společností Tagus Project, která prosazuje tzv. vzdělanostní ekonomiku a Figo měl být její tváří. Prokurátor si ale myslí, že místo toho skrz ní dostával peníze, za něž měl politicky podporovat premiéra Joseho Sócratese.

Foto: archiv

Luis Figo

Článek

Sedmatřicetiletý Figo je podezřelý z toho, že od společnosti inkasoval celkem 750 tisíc eur (asi 19,3 miliónu korun). Policii přivedl na stopu odposlech telefonického rozhovoru mezi předsedou vlády Sócratesem a předsedou představenstva portugalského Telecomu Pedrem Soaresem, který měl obchod zprostředkovat. Soares následně odstoupil z funkce.

"Jsem z toho rozhořčený, ale časem vyjde pravda najevo. Mezi mnou a Tagusem sice je smlouva, ale jde o normální reklamní práva," prohlásil Figo. Sócratesovy socialisty sice skutečně před loňskými volbami podporoval, činil tak prý ale jen z osobního přesvědčení.

Celý případ je dalším pokračováním politické krize z loňského podzimu, známější pod názvem Face Oculta. Policie tehdy odposlouchávala Sócratesův telefon a údajně přišla na stopu rozsáhlé korupce, praní peněz a manipulací s loňskou volební kampaní. Sócrates zatím všem podezřením odolává a šmahem je odmítá.

Podobnému podezření čelil po volbách v roce 2006 i český obránce Tomáš Ujfaluši. Ve volební kampani vyjádřil podporu ODS a o o dva roky později dostal od státem ovládaných Českých drah lukrativní reklamní smlouvu na 2,25 miliónu korun. Některá média tehdy hovořila o tom, že podobným způsobem si skrze státní podniky zavazovaly známé tváře i další velké strany.

Reklama

Související témata: