Hlavní obsah

Messi je náš Ježíš, rouhá se Maradona a odrazuje svou hvězdu od drog

PRAHA

Kdo by nechtěl být v kůži trenéra fotbalové reprezentace Argentiny, který má pro blížící se světový šampionát v Jihoafrické republice k dispozici nejlepšího fotbalistu světa Lionela Messiho? Z výkonů génia Barcelony je samozřejmě v sedmém nebi i legendární hráčův krajan Diego Maradona, který Jihoameričany na nejsledovanějším letošním fotbalovém turnaji povede. „Je v té nejlepší formě, hvězda v Barceloně a je nejlepší na světě,“ poznamenal na adresu svého svěřence Maradona.

Foto: Fadi Al-Assaad, Reuters

Je Lionel Messi fotbalový bůh?

Článek

Naposledy o sobě dal Messi vědět ve středu, kdy čtyřmi góly zostudil londýnský Arsenal a svou Barcelonu nasměroval do semifinále milionářské Ligy mistrů. To samozřejmě strhlo pozornost fanoušků na celém světě. A nejen fanoušků. Ke svému klenotu z národního týmu se vyjádřil i reprezentační kouč Argentiny Diego Maradona. Svého času nejlepší hráč světa také svého svěřence varoval, aby se vyhýbal životním nástrahám, kterým se on sám během své kariéry vyhnout nedokázal.

„Je v té nejlepší formě, hvězda v Barceloně a je nejlepší na světě,“ nešetřil superlativy na adresu Messiho Maradona. „Je to fotbalový bůh, náš Ježíš,“ poznamenal. „Jsou chvíle, kdy se samotě nevyhne, a proto musí být silný, aby neskončil tak jako někdo,“ narážel Maradona zjevně na své drogové úlety, které ho provázely v letech jeho aktivního hraní i po ukončení kariéry.

Řada je na Messim

Devětačtyřicetiletý kouč také prozradil, že po vítězném přípravném utkání v Mnichově s domácím výběrem Německa, které se hrálo 3. března, strávil s Messim dvě hodiny, při nichž se bavili o všem možném. „Říkal jsem mu, že já jsem své odehrál. Že teď je řada na něm a na konci uvidíme, kdo byl nejlepším hráčem všech dob,“ poznamenal legendární Argentinec.

„Je na dobré cestě. Už je vyspělý a má v sobě potřebnou touhu,“ pokračoval Maradona. „Jak bych Messimu nemohl přát, aby vyhrál mistrovství světa? Polemika o Pelém a Maradonovi by skončila,“ myslí si kouč Jihoameričanů. „Hlavní je, že je Messi Argentinec,“ dodal.

Báli se, že ho zraní

Také podle Messiho spoluhráče z Barcelony Gerarda Piquého byl u dvaadvacetiletého ofenzivního fotbalisty talent patrný už v mládežnických výběrech. „Pamatuji si, že když k nám poprvé přišel, byl tak malý a všichni jsme se báli ho dotknout, abychom ho nezranili,“ vzpomínal na úsměvnou historku zadák Katalánců. „Pak jsme ale všichni viděli, jak skvělý s míčem je,“ přidal.

„Někteří trenéři nás nabádali, abychom do něho nezajížděli tvrdě a nezranili ho. Ale i kdybychom chtěli, nebyla šance, protože jsme se k němu vůbec nemohli dostat,“ popisuje Piqué. „Byl už od samého počátku tak rychlý, že jsme ho vůbec nestíhali,“ dodal.

Reklama

Související témata: