Hlavní obsah

Revoluční změny v přípravkách jsou pro malé fotbalisty!

PRAHA

Nedvěd, Šmicer, Berger. Během jednoho roku se s fotbalovou kariérou rozloučili poslední aktivní protagonisté stříbrné „anglické“ generace, která povznesla národní tým do nejvyšších evropských pater. Český fotbal musí začít tvrdě pracovat na tom, aby se vrátil tam, kde za éry Nedvěda a spol. byl. Jedním z nutných kroků jsou i změny při výchově mládeže.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Změny v kategorii přípravek mají udržet u fotbalu co největší počet dětí.

Článek

Zlepšit individuální dovednosti malých fotbalistů, rozšířit základnu dětí hrajících fotbal a udržet je u něj. To jsou hlavní cíle změn, které Českomoravský fotbalový svaz doporučuje krajským a okresním svazům v kategorii předpřípravky (do 6 let), mladší přípravky (7-9 let) a starší přípravky (10-11 let).

Navrhovaná struktura soutěží by měla přinést flexibilnější uspořádání. Reaguje na demografický vývoj a umožní intenzivnější výchovu dětí v odlišných regionech.

Nejlepší fotbalista současnosti Lionel Messi střílí úchvatné góly mimo jiné i díky tomu, že během zápasu dokáže změnit směr 1000–1500krát. Od chystaných změn nelze čekat přímo „výrobu“ nových fotbalových géniů á la Messi, zmenšením hřiště i počtu hráčů však kluky i holky rozhodně přinutí k lepší práci s míčem.

„Doba se posunula a změny jsou nutné. Na prvním místě musí být děti a jejich hra, ne body. Od toho by se jejich soutěže měly odvíjet,“ zdůrazňuje Lenka Ptáčková Melicharová, náměstkyně ministra vnitra, která projekt změn podporuje.

Lenka Ptáčková Melicharová, náměstkyně ministra vnitra, podporuje projekt změn v mládežnickém fotbale.

Má ratolest v přípravce 1. FK Příbram, a tak zná problematiku i z rodičovského pohledu. „Děsí mě úbytek dětí, které se fotbalu věnují. Musíme si uvědomit, že je to náročné i finančně, a hlavně! Každý kluk chce hrát a ne stát za lajnou,“ poukazuje náměstkyně Ptáčková Melicharová.

Výhod změn by mělo být hned několik. Častější kontakt s míčem, ale i nutnosti nabízet se a uvolňovat se. Častější situace před brankami. Větší intenzita hry s větším počtem rychlostně-silově-obratnostních úseků a činností. Zapojení děvčat do tréninku a utkání kluků (společné soutěže).

„Zajímala jsem se o podobné soutěže při svých návštěvách v Anglii či v Německu. Tam už se takovým směrem vydali, takže bychom neměli váhat ani my,“ říká Lenka Ptáčková Melicharová.

Reklama