Hlavní obsah

Fotbalové mistrovství Evropy v roce 2016 bude ve Francii

ŽENEVA

Fotbalové mistrovství Evropy bude v roce 2016 hostit Francie. V Ženevě o tom rozhodl výkonný výbor UEFA. Se svými kandidaturami neuspěly Turecko a Itálie. O vítězství Francie, které oznámil její slavný rodák a předseda UEFA Michel Platini, rozhodl v druhém kole volby nejtěsnější poměr hlasů 7:6. Itálie vypadla v prvním kole, v němž získala 23 bodů, zatímco Francouzi 43 a Turecko 38.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Prezident UEFA Michel Platini drží cedulku s názvem země, která bude hostit mistrovství Evropy v roce 2016.

Článek

"Dokazuje to, že jako prezident nejsem diktátor. Kdybych byl, tak by to bylo 13:0," zažertoval Platini, který volbu sledoval zpovzdálí spolu s viceprezidentem Senesem Erzikem, který je naopak z Turecka. "Nebyla to pro nás příjemná situace," dodal Platini.

Ve Francii se vrcholná fotbalová akce konala naposledy v roce 1998, kdy hostila světový šampionát a tým kolem Zinédina Zidana tehdy poprvé pro zemi získal světový titul. Právě Zidane společně s prezidentem Nicolasem Sarkozym dnes vedl úspěšnou francouzskou kampaň v Ženevě.

Francie uspořádá jako první země mistrovství Evropy potřetí v historii - naváže na šampionáty v letech 1960 a 1984. Rozšířeného turnaje se poprvé zúčastní 24 týmů. Hrát by se mělo v Bordeaux, Lensu, Lille, Lyonu, Marseille, Nancy, Nice, Paříži, St. Etienne, Štrasburku a Toulouse.

Francouzská vláda přislíbila, že šampionátu pomůže navzdory ekonomické krizi finanční injekcí ve výši 1,7 miliardy eur. "Sport je odpověď na ekonomickou krizi, potřebujeme ho. Nic nemá větší moc než sport a v něm nemá nic větší moc než fotbal," prohlásil Sarkozy v Ženevě.

Francie a Turecko, které toužilo po pořádání prvního velkého mistrovství a přislíbilo rozsáhlou rekonstrukci stávajících a výstavbu nových stadionů, byly hlavními favority. Turecká vláda přislíbila investovat miliardu eur z rozpočtu do stadionů, dalších 20 miliard se pak mělo investovat do infrastruktury včetně dráhy pro rychlovlaky. "Co chtějí víc? Udělali jsme to nejlepší, co jsme mohli. Nové stadiony, silnice, vlaky, letiště, to nemělo být jen pro sport, ale pro celý turecký národ. Bohužel jeden hlas rozhodl," prohlásil turecký prezident Abdullah Gül.

Naopak Itálii se dnes už dávaly minimální šance. I proto, že představitelé UEFA po nedávné inspekční cestě na její kandidatuře shledali řadu nedostatků. Itálie doplatila na to, že její stadiony jsou v porovnání s Francií ve výrazně horším stavu, země navíc dlouhodobě bojuje na fotbale s chuligány, násilím a rasistickými projevy při ligových duelech.

"Brali jsme tuto kandidaturu jako sportovní výzvu, a tak musíme porážku také sportovně přijmout, i když je hořká. Nelitujeme toho, že jsme se do toho pustili. Ukázali jsme nadšení, konkurenceschopnost, ale byly tu i jiné prvky, které rozhodly," prohlásil prezident italského svazu Giancarlo Abete.

Francouzi si diplomatického úspěchu považovali. "Ale musíme poděkovat i přátelům z Turecka a Itálie. Cítíme, jak moc jsou zklamaní a frustrovaní po měsících tvrdé práce. Pro nás je to naopak krásný den, splníme všechny naše sliby. Lidé z UEFA nám projevili důvěru, nechceme zklamat," uvedl předseda francouzské federace Jean-Pierre Escalettes.

Podle expertů přidělení pořadatelství Francii znamená, že UEFA vsadila na "jistotu". Jako by se už její vedení nechtělo potýkat s velkými problémy, které provázejí přípravu nejbližšího mistrovství Evropy v Polsku a na Ukrajině v roce 2012.

"Jsme hrozně zklamaní. Tohle je již naše třetí neúspěšná kandidatura a není pro nás moc velkou útěchou, že jsme prohráli minimálním rozdílem," uvedl šéf turecké kandidatury Orhan Gorbon. "Porážka je jedna věc, ale nechápu, proč nás srovnávají s Ukrajinou a myslí si, že nedokážeme uspořádat velký turnaj. Nerozumím tomu, proč by Francie měla být bezpečnou volbou," dodal.

Reklama

Související témata: