Hlavní obsah

Maďarský rozhodčí manipuloval utkání se slovenskými kluby! Vydělala mafie v Singapuru

Bratislava

Maďarský fotbalový rozhodčí Kolos Lengyel (30) zmanipuloval v roce 2011 dvě utkání budapešťského klubu Honvéd proti slovenským klubům Dukla Banská Bystrica a FK Slovan Duslo Šaľa. Sázkařské mafie sídlící v Singapuru měla na těchto utkáních vydělat přes milión eur. Server pluska.sk o tom informoval mluvčí státního centrálního vyšetřovacího úřadu v Maďarsku Géza Fazekas.

Foto: archiv, Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

Dukla sehrála přátelské utkání proti Honvédu 29. ledna 2011 v Budapešti. V 82. minutě na protest proti výrokům rozhodčího opustili Slováci hřiště a utkání nedohráli. „To, co dělal hlavní rozhodčí, bylo skandální. Většinu utkání jsme měli pod kontrolou, ale rozhodčí nás vymyšlenými ofsajdy a fauly k ničemu nepustil. Ve druhém poločase zapískal vymyšlenou penaltu a za deset minut další. Nakonec jsme se na toto odporné divadlo vykašlali a předčasně jsme odešli z hřiště," vzpomíná stoper a současně sportovní ředitel Martin Poljovka.

Cítili jsme křivdu

Dva týdny před tímto utkáním sehrál přátelské utkání s Honvédem také další slovenský klub FK Slovan Duslo Šaľa. „Cítili jsme křivdu, ale na rozdíl od Banské Bystrice jsme utkání dohráli," řekl šéf druholigového klubu Tibor Takács. Honvéd v tomto utkání zvítězil 5:1.

Rozhodčí Lengyel strávil necelý rok ve vyšetřovací vazbě a v současnosti čeká na svobodě na zahájení soudního procesu. Podle maďarských vyšetřovatelů měl rozhodčí Lengyel na pokyn sázkařské mafie vsadit na toto utkání 40 tisíc eur a vydělat na nich dohromady milión eur.

Evropská policejní agentura (Europol) odhalila až 680 zmanipulovaných duelů v letech 2008 až 2011. Týká se to i některých utkání Ligy mistrů, kvalifikace o postup na mistrovství světa nebo Evropy. Do podvodů je zapleteno 425 podplacených rozhodčích a hráčů z 15 zemí.

Reklama

Související témata: