Hlavní obsah

Novotný: Příprava je tvrdá, ale snesitelná

HLUBOKÁ NAD VLTAVOU

Útočištěm fotbalistů pražské Sparty se od minulého týdne stala Hluboká nad Vltavou. Na zámku a v jeho nejbližším okolí se podzimní šampión pod vedením nového kouče Jiřího Kotrby připravuje na druhý ligový poločas. Kapitán týmu Jiří Novotný v rozhovoru s Karlem Feltem říká: "Kotrba dokáže přípravu zpestřit, takže náročné dávky jsou snesitelnější."

Foto: ČTK/David Veis

Jiří Novotný ze Sparty Praha a jeho spoluhráči trénují před zámkem v Hluboké nad Vltavou, kde vedoucí tým nejvyšší fotbalové soutěže pokračoval v zimní přípravě na jarní část ligy.

Článek

Trenér soustředění v Hluboké naplánoval na poslední chvíli, jiných míst k delšímu pobytu s ideálními podmínkami už nebylo. Luxusní hotelové zařízení v zámeckém areálu je pro pobyt fotbalistů jako dělaný, a tak sparťanům ani nevadí, že za některými tréninky musejí dojíždět klubovým autobusem. "Autobus je nápadný, všude budí pozornost," usmíval se Kotrba nad tím, jak je v jeho bydlišti příprava slavného klubu sledována.

Sparťané jezdí za aerobikem a squashem do Českých Budějovic, tělocvična je k dispozici přímo v Hluboké. "Měl jsem v plánu i aquaerobik, ale to mi bohužel nevyšlo. To by kluci koukali," svěřil se trenér. Na běžecké výběhy hráči chodí do zámeckého okolí, ale ani jindy nenáviděný zimní dril na zmrzlém povrchu jim nebere smích ze rtů, jak v rozhovoru potvrzuje kapitán Novotný.

Jaká je zimní příprava pod trenérem Kotrbou? Galeje...?

Nemyslím. Každá zimní příprava u nás je velmi tvrdá, ale s tím fotbalisté počítají. Prostě to tak musí být. Ta Kotrbova není výjimkou, on ji však dokáže hodně zpestřit, takže náročné dávky se lépe vstřebávají a jsou snesitelné. Má to dobře propracované. Neběháme žádné dlouhé tratě, ale spíše kratší úseky a přitom si každý odmaká, co je potřeba.

Jak se vám zamlouvá prostředí na Hluboké?

Perfektně vybrané místo. Oproti minulým zimním přípravám určitě příjemná změna. Prostředí v hotelu Štekl je perfektní, máme k dispozici rehabilitaci, tělocvičnu, v Českých Budějovicích halu a tady v zámeckém parku jsou ideální terény pro běhání. Navíc tu je opravdu krásně i na pohled.

Co stíháte ve volnu. Karel Poborský, který tu je doma, sliboval prohlídku zámku...

Tak tu jsme neabsolvovali, tolik času nemáme. Když trénujeme třeba třífázově, každý je rád, že si může chvilku odpočinout a jen se natáhnout, než se vyrazí na další část přípravy. Máme tu filmy na DVD, které si navzájem půjčujeme. Někteří usednou k partičce karet. Za celý den toho mám dost, takže nikomu se z hotelu nechce a navíc jeho prostředí je opravdu pěkné.

Odešel Jarošík a další spoluhráči, bude to velké oslabení?

Především Jirka bude hodně chybět, ale musíme se s tím vyrovnat. Konečně, obměna kádru je ve Spartě zcela běžnou záležitostí. Jirkovi i ostatním bych přál, aby se v Rusku co nejlépe chytili.

Vás Rusko neláká?

Kdepak, ani jsem nedostal žádnou nabídku.

Do Sparty přicházejí noví hráči, konkurence vzroste především v defenzívní činnosti, tedy i vás...

Vím, kam asi míříte, jestli nevypadnu ze základní sestavy. Dělám v přípravě maximum, aby se to nestalo. Samozřejmě ale platí, že hrát budou ti nejlepší. Konkurence je určitě ku prospěchu nás všech. Co se týče změn v defenzívě, už jsem si zvykl, že se kolem mne spoluhráči střídají. Vždyť ligu hraji sedmnáctou sezónu.

Neobáváte se opakování loňského jara, které také začalo odchody a zraněními klíčových hráčů?

Myslím si, že jsme se dostatečně poučili a kádr je natolik kvalitní, že jaro zvládneme, i když někteří kluci budou chybět. Atmosféra v mužstvu je velmi dobrá a všichni mají obrovskou motivaci ukázat, že rok 2002, který nám nevyšel, je minulostí.

Reklama

  5 : 0 Slavia - Ostrava 5 : 0 dohráno
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
  3 : 2 Jablonec - Karviná 3 : 2 dohráno
20240504T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Karviná
Jablonec vs. Karviná
Jablonec
Karviná
  2 : 0 Pardubice - Zlín 2 : 0 dohráno
20240504T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Zlín
Pardubice vs. Zlín
Pardubice
Zlín
  2 : 1 Č. Budějovice - Bohemians 2 : 1 dohráno
20240504T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
  Plzeň - Ml. Boleslav dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň
Ml. Boleslav
  Teplice - Liberec dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Liberec
Teplice vs. Liberec
Teplice
Liberec
  Hradec Králové - Olomouc dnes 15 : 00
20240505T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
  Slovácko - Sparta dnes 18 : 00
20240505T18 : 00:00+0200
Slovácko vs. Sparta
Slovácko vs. Sparta
Slovácko
Sparta
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.