Hlavní obsah

Ronaldo s Messim jeden druhému nedali ve Zlatém míči hlas. Češi volili Ribéryho

Curych

Volba nejlepšího fotbalisty světa za uplynulý rok už dlouho před slavnostním vyhlášením vítěze Zlatého míče FIFA budila mezi fanoušky, experty i samotnými hráči spoustu emocí. Cenu si nakonec odnesl Portugalec Cristiano Ronaldo, který se stejně jako Lionel Messi a Franck Ribéry objevil na drtivé většině hlasovacích lístků. Na některé se ale nevešel ani jeden z nich a naopak obsahoval poměrně překvapivá jména.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Portugalský fotbalista Cristiano Ronaldo převzal Zlatý míč z rukou legendárního Brazilce Pelého. Zcela vpravo je prezident FIFA Sepp Blatter.

Článek

Už delší dobu se fotbalový svět doslova dělí na fanoušky Ronalda či Messiho a obě hlavní hvězdy fotbalu posledních let, coby kapitáni portugalské, respektive argentinské reprezentace, sami hlasovali v duchu této logiky.

Ani jeden z nich totiž nehlasoval pro toho druhého. Ronaldo zvolil jako nejlepšího hráče za uplynulý rok pro mnohé možná překvapivě kolumbijského kanonýra Monaka Radamela Falcaa, za ně pak umístil spoluhráče z Realu Garetha Balea a bývalého záložníka madridského týmu Mesuta Özila.

Messi volil kamarády z Barcelony

To Messi zvolil hned kompletní trojici kamarádů z Barcelony v pořadí: Andrés Iniesta, Xavi, Neymar. Sami hráči si nemohli dát hlas sobě, byť by bylo jistě zajímavé vědět, kam by se v pořadí zařadili.

Časopis France Footbal spolu s FIFA zveřejnil kompletní výsledky hlasování, jehož se účastní trenéři a kapitáni národních týmů spolu s vybranými novináři ze všech členských zemí světové fotbalové federace. Z nich je patrné, že ne všechny hlasující v uplynulém roce nejvíce zaujali právě Ronaldo, Messi či Ribéry.

Ani jedno ze zmíněných jmen se neobjevilo na jedenácti hlasovacích lístcích. Například reprezentační kouč Itálie Cesare Prandelli volil trojici Pirlo, Lahm, Lewandowski. Kouč Belgie Marc Wilmots zase vybral trio Ibrahimovic, Lewandowski, Hazard.

Do hlasování zasáhli také čtyři Češi: bývalý trenér české reprezentace Michal Bílek, rovněž bývalý kouč Kazachstánu Miroslav Beránek, reprezentační kapitán Tomáš Rosický a novinář Stanislav Hrabě. A všichni umístili na první příčku Francka Ribéryho.

Jak hlasovali Češi
Tomáš Rosický:1. Ribéry2. Messi3. Ronaldo
Michal Bílek:1. Ribéry2. Messi3. Ronaldo
Miroslav Beránek:1. Ribéry2. Messi3. Ibrahimovic
Stanislav Hrabě:1. Ribéry2. Ronaldo3. Ibrahimovic

Reklama