Hlavní obsah

Exministr a bývalý sudí Chládek dostal funkci ve fotbale

Praha

Bývalý ministr školství Marcel Chládek bude pracovat pro Fotbalovou asociaci ČR. Dnes byl jmenován generálním manažerem reprezentací a akademií. O tom, že se "trafika" ve fotbale pro bývalého rozhodčího a pak odvolaného ministra mládeže, školství a tělovýchovy chystá, se v minulých dnech hojně spekulovalo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý ministr školství Marcel Chládek.

Článek

Nebývá tak časté, aby exministři či exposlanci mířili do sportovní sféry. Chládek se ocitl ve funkci, která je v rámci asociace nová. „Vnímám to jako velký závazek, neboť český fotbal potřebuje nové Rosické, Čechy nebo Kadeřábky a naším úkolem je zajistit talentům odpovídající prostředí pro jejich růst tak, aby za 10 let měl národní tým perspektivu úspěchů minimálně na evropské úrovni," cituje Chládka tisková zpráva FAČR.

Během svého působení na ministerstvu byl vnímán jako podporovatel fotbalu a celého sportu. Teď v něm nalezl další uplatnění.

Cílem angažování Chládka do funkce je podle asociace snaha posílit roli především elitní mládeže, která je úzce provázána se všemi reprezentačními výběry. V osobě bývalého ministra a také fotbalového činovníka podle zprávy získává fotbal posilu k zajištění koncepce spolupráce a podpory na úrovni státu, krajů a měst v zájmu vytvoření optimálních podmínek právě pro reprezentační týmy a mládežnické akademie.

Exministr netajil v minulosti, že určité kontakty ve fotbale stále má, býval k vidění s vrcholnými šéfy asociace Miroslavem Peltou či Romanem Berbrem. Nyní má podle Pelty pomoci fotbalu i svými znalostmi z politické scény.

"V novém sídle jsme vybudovali síň slávy a chceme do ní dále přispívat, proto se snažíme akademiím a reprezentacím zajistit nejen optimální sportovní zázemí, ale také kontinuitu ve spolupráci s kraji a městy, která je pro jejich dlouhodobé fungování důležitá. Věřím, že pan Chládek díky svému zaujetí a znalosti obou prostředí bude velkou posilou," uvedl Pelta.

Sedmačtyřicetiletý Chládek je od roku 2004 členem ČSSD. V letech 2008 až 2014 byl senátorem a náměstkem hejtmana Středočeského kraje. Od ledna 2014 pak vykonával funkci ministra školství, mládeže a tělovýchovy, než byl letos v červnu odvolán kvůli údajnému hrubému chování k podřízeným.

Reklama

Související témata: