Hlavní obsah

Neuvěříte, dokud neuvidíte. Brankář a věhlasný kanonýr Ceni pověsil kopačky na hřebík

Sao Paulo

V Brazílii jej uctívají jako fotbalového génia, svou popularitou se vyrovná i hvězdám minulosti Pelému, Zicovi, Ronaldovi nebo současnému idolu Kanárků Neymarovi. Rogério Ceni nebyl jen výtečný brankář, ale také skvělý exekutor přímých kopů a penalt. Mistr světa z roku 2002 nastřílel v dresu Sao Paula celkem 131 gólů! Ve svých 42 letech ukončil kariéru.

Rogério Ceni - nejlepší góly a zákroky.

 
Článek

Stal se vzorem klubové věrnosti, což se v moderní době už příliš nenosí. Odolal atraktivním nabídkám z Evropy a dlouhých 23 let rozdával radost fanouškům Sao Paula. A svého rozhodnutí nikdy nelitoval.

Záměr pověsit kopačky na hřebík avizoval již před půl rokem, kvůli zranění však sledoval poslední zápas sezóny a své bohaté kariéry pouze z tribuny. Loni Rogério Ceni slavil se svým klubem 590. vítězství, čímž překonal rekord Ryana Giggse, jenž vyhrál v dresu Manchesteru United 589 zápasů. Se Sao Paulem získal Ceni tři ligové tituly a dvakrát vyhrál mistrovství světa klubů.

Celkem odehrál 1256 soutěžních zápasů. „Gratuluju k takové kariéře. Jsi nejlepší příklad skvělého sportovce a člověka," napsal na twitteru slavný špílmachr Ronaldinho, jenž byl s Cenim na mistrovství světa v letech 2002 a 2006. Kanonýr mezi brankáři odehrál v brazilské reprezentaci pouze 16 utkání, na MS nastoupil jen na pár minut v Německu místo Didy v základní skupině proti Japonsku.

Reklama

Související témata: