Hlavní obsah

Nenasytové z Jablonce proti psychicky uvolněnému Liberci. Kdo vyšperkuje sezónu trofejí?

Liberec

Mocně nakupovali před sezónou i v zimní pauze a nijak ve fotbalovém Jablonci netajili plán prorazit dominanci Plzně a Sparty. Plán splnili částečně. Na druhé straně Liberec, čtyři roky starý mistr zbídačený bojem o záchranu. Pro oba kluby skýtá šanci vyšperkovat sezónu dnešní finále Poháru FAČR v Mladé Boleslavi od 18 hodin.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Lukáš Masopust (vlevo) z Jablonce a Davor Kukec z Baníku.

Článek

Letošní sezóna má být pro Jablonec zlomem k trvalému vstupu mezi českou smetánku a prvním krokem k pravidelné účasti v Evropě. Tým vedený trenérem Jaroslavem Šilhavým si už s předstihem zajistil třetí místo a jistotu 3. předkola Evropské ligy. Jenže klub fotbalového bosse Pelty ještě nemá dost. Všichni v Jablonci cítí, že něco ještě chybí.

„Sezónu můžeme hodnotit jako úspěšnou. Ale chceme nějaký hmatatelný důkaz. Trofej za vítězství v pohárové soutěži by byla odměnou pro celý klub i diváky. Sladký bonbónek na závěr," říká Jaroslav Šilhavý, trenér Jablonce.

„Za třetí místo se žádný pohár nedává. Z Ukrajiny jsem byl zvyklý končit sezónu nějakým velkým vítězstvím, tak doufám, že Liberec porazíme," usmívá se kapitán Jablonce Tomáš Hübschman, jenž v klubu uzavírá první sezónu po působení v Doněcku, kde byl osmkrát mistrem, pětkrát vyhrál Superpohár, čtyřikrát tamní pohár a jednou Evropskou ligu.

Jablonecký tým je jednoznačným favoritem pohárového finále. Vždyť v dvou vzájemných duelech během sezóny pokaždé vyhrál a neinkasoval. „Jenže Liberec si po záchraně oddechnul a jde do zápasu s klidem. Vůbec není rozhodující, zda v tabulce máme o jednatřicet bodů více," nabádá Šilhavý svěřence k ostražitosti.

„Věřím, že to pro nás může být stejný krok jako kdysi pro Plzeň," připomíná Hübschman, že plzeňská slavná éra se začala psát triumfem v domácím poháru před pěti lety. I proto je se spoluhráči pod velkým tlakem.

Pohár je probudil

Zato v Liberci je klid. „V dlouhodobém kontextu je jasným favoritem Jablonec. Nám se sezóna nepodařila a upřímně, po tak bídném roce si mnozí řeknou, že si evropské poháry nezasloužíme. Nelze než souhlasit. Ale když už jsme tak blízko, nechceme šanci pustit. Šlo by o obrovský impuls po zpackané sezóně," říká liberecký kapitán David Pavelka.

Liberec v průběhu sezóny dvakrát vyhodil trenéra. Až David Vavruška dokázal tým probrat a dovést k záchraně. „Když jsem klub přebíral a viděl ligové rozlosování proložené zápasy domácího poháru, raději bych se druhé soutěže vzdal. Paradoxně právě pohárový kolaps v Třinci ve čtvrtfinále nás probudil. Nebýt toho duelu, možná jsme se nezachránili," připomíná Vavruška ostudu na severu Moravy, po níž v kabině pod Ještědem pořádně „zatopil".„Klesli jsme na dno a odrazili se," vzpomíná na dobu před pár týdny Vavruška

„Teď jsme uvolněnější. Jablonec je jasný favorit. Nedokážu si představit, co by nastalo, pokud by s jejich mužstvem a kvalitou nevyhráli. Šlo by o obrovské poskvrnění prestiže," pasuje liberecký trenér soka do role jednoznačného favorita.

„Abychom na třetí pokus v sezóně Jablonec porazili, musíme skórovat," připomíná Pavelka, že Liberec při vzájemných duelech padl 0:1 a 0:2. „Při druhém duelu na hřišti soupeře jsme pořádně ani nevystřelili. Ofenzivu musíme zlepšit. Ale na druhou stranu, doma jsme inkasovali po standardce a venku dvakrát po nedorozumění mezi našimi hráči. Těchto drobností, pro výsledek však klíčových, se musíme vyvarovat," nabádá Pavelka.

„Je to jeden zápas a v něm se může stát cokoliv," usmívá se Vavruška, který si dobře uvědomuje, že případné zaváhání jeho současného klubu potěší Příbram, kde začínal. „Na to vůbec nemyslím. Mám tam kamarády, ale jde o předchozí angažmá, které je pryč. Ve středu nastoupíme do finále, které je naše, nikoliv příbramské," má jasno Vavruška.

Pravděpodobné sestavy
Jablonec: V. Hrubý - Romera, Pernica, Beneš, F. Novák - Greguš, Hübschman - Kopic, M. Pospíšil, Mingazov - Doležal.
Liberec: Hroššo - Sus, Karišik, Pokorný, Fleišman - Soungole - Delarge, Pavelka, Frýdek - Šural - Bakoš.
Utkání začíná v 18 hodin, hlavním sudím je Proske. Vstupenky jsou stále k dispozici.

Reklama

Související témata: