Hlavní obsah

Prosíme o víc času, ozvaly se kluby koketující s postupem. Mění se klíč k cestě výš

Praha

O větší pochopení a toleranci žádaly druholigové kluby Ligové shromáždění i vedení profesionálního fotbalu. Licenční manuál, který určuje, za jakých podmínek lze aspirovat na postup a účast v nejvyšší soutěži, je pro ně totiž tvrdý a hlavně časově nesplnitelný. Případ Varnsdorf toho byl dokladem. Jistý příslib při dnešním jednání v Praze dostaly, otázkou ale samo sebou je, nakolik se jejich touha naplní.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

O novou trofej by měli bojovat od léta vítězové české a slovenského poháru.

Článek

Alespoň naději mají. „Dohodli jsme se, že se zástupci klubů sejdou s šéfem licenční komise a představy proberou. Druholigové kluby chtějí, aby povinnost splnit požadavky opravňující je k postupu do nejvyšší soutěže byla rozložena do delšího časového horizontu. Mají představu o třech sezónách," prozradil ředitel ligy Tomáš Bárta.

„Bude to tedy o definování bodů, jež jsou podstatné a musí se splnit okamžitě, a debatě o dalších povinnostech, jež lze odložit o rok či dva."

Československý superpohár už po této sezóně

V souvislosti s požadavky druholigových klubů připomněl, že se již od této sezóny upravuje klíč určující postupující do nejvyšší soutěže. V případě, že mužstva na prvních dvou místech druhé ligy nebudou mít o cestu výš zájem, nebo nesplní licenční požadavky, bude možnost postupu nabídnuta pouze týmům na třetím a čtvrtém místě. Pokud by odmítly, nabízí se záchrana klubům u dna ligové tabulky.

„Ale spíše než v nejvyšší soutěži může k této situaci dojít ve druhé lize," upozornil Bárta.

Novinkou, která by měla vstoupit v platnost už letos v létě, bude zápas o Československý superpohár mezi českým a slovenským vítězem poháru.

„Náš sponzor MOL má o takovéto klání eminentní zájem. Hrálo by se střídavě v Čechách a na Slovensku, přičemž první klání by mělo proběhnout už po skončení letošní sezóny."

Reklama