Hlavní obsah

Čech: Chelsea jde za vítězstvím až do poslední chvíle

PRAHA/LONDÝN

Jednou z klíčových postav nedělního semifinálového duelu Anglického poháru byl vedle Michaela Ballacka, který v nastavení rozhodl o postupu Chelsea, také brankář Petr Čech. Český gólman zlikvidoval několik nadějných šancí Blackburnu a pomohl svému klubu do finále proti Manchesteru United.

Článek

Chelsea vstoupila do utkání náporem a už v 17. minutě vedla po trefě Lamparda. V úvodním gólu měl prsty i český gólman, když dlouhým výkopem vysunul na polovinu soupeře Drogbu, ten posunul na Ballacka, jenž uvolnil Lamparda, který se nemýlil. Blackburn zdramatizoval zápas v 63. minutě, kdy Roberts přetlačil Johna Terryho a poslal míč za Čechova záda. „Vrhli veškerou energii do útoku, ve druhém poločasu vyvinuli ohromné ofenzivní úsilí. Měli několik dobrých šancí, zasloužili si vyrovnat,“ prohlásil po utkání Čech.

Zápas pak málem rozhodl kapitán Chelsea Terry, když v poslední minutě usměrnil míč do vlastní branky. „Bylo to po dlouhém autu do vápna. Jeden z hráčů míč prodloužil, John balón také přizvednul a ten letěl obloučkem nade mě. Ani jsem moc nevěřil, že na něj dosáhnu, ale nakonec se mi to podařilo,“ ohlédl se Čech za jednom z klíčových zákroků zápasu na svých internetových stránkách.

Vítěznou tečku ale nakonec udělal v 19. minutě nastavení Ballack. „Už jsme si udělali ze střílení pozdních vítězných gólů tradici. Je to důkaz toho, že se nikdy nevzdáváme. Vždy věříme, že dokážeme zvítězit, ať už v poslední minutě nebo sekundě. V neděli jsme to opět potvrdili,“ uvedl Čech. Na poslední chvíli si londýnský klub zajistil minulý týden i postup do semifinále Ligy mistrů, když zápas ve Valencii rozhodl v poslední minutě Michael Essien.

Z vystoupení českého gólmana v semifinálovém duelu byl nadšený kouč Chelsea José Mourinho. „Petr je víc než extratřída. Všichni víme, že je nejlepším brankářem na světě. Ale být nejlepším tři měsíce po operaci, to je neskutečné. Nepochyboval jsem, že se dokáže vrátit. Ale když jsem ho viděl ležet po té srážce, potom v nemocnici, bez vlasů a s velkou jizvou... Pak přišly problémy s výběrem helmy. Nepochyboval jsem, ale bylo tam hodně otazníků,“ uvedl trenér londýnského celku.

„Nikdo nevěděl, zda se dokáže vrátit v takové formě. On to dokázal. A navíc neskutečně rychle. Je prostě fantastický,“ doplnil portugalský kouč.

Reklama

Související témata: