Hlavní obsah

Chelsea díky Drogbově trefě v prodloužení získala Anglický pohár

LONDÝN

Londýnská Chelsea v sobotu počtvrté v klubové historii získala fotbalový Anglický pohár. V dramatickém finále na zrekonstruovaném stadionu ve Wembley, kam se souboj o trofej vrátil po sedmi letech, díky trefě Didiera Drogby z druhého prodloužení porazila Manchester United 1:0.

Článek

Alespoň částečně si napravila reputaci po vyřazení v Lize mistrů a neúspěchu v Premier League. Nedělní 25. narozeniny si ziskem prvního Anglického poháru v kariéře osladil i český brankář Petr Čech, naopak čerstvý ligový mistr Manchester na double nedosáhl.

Chelsea před utkáním zápasila s rozsáhlou marodkou, přesto její trenér José Mourinho vyrukoval do svého prvního finále Anglického poháru s hodně ofenzivní jedenáctkou. Obvykle defenzivně laděná Chelsea tentokrát nečekaně nastoupila v rozestavení 4-3-3, když na hrotu vedle Drogby a Wrighta-Phillipse operoval ještě Joe Cole.

Úvod duelu sice patřil londýnskému celku, ovšem jeho mírná územní převaha byla neplodná. Veškeré dění se soustředilo mezi šestnáctky, ani jeden z týmů nechtěl udělat chybu, a tak 90 tisíc příznivců, kteří dorazili do hlediště nově zrekonstruovaného chrámu ve Wembley, v první půli příliš zajímavých momentů nevidělo.

Do druhého poločasu nastoupili finalisté útočněji

Chelsea zkoušela štěstí střelami z větší vzdálenosti, ovšem Van der Sara v brance poprvé výrazně prověřil až v 31. minutě Lampard. O chvíli později to zkusil stejný hráč znovu, jenže stejně jako Wright-Phillips neměl seřízená mířidla. Manchester se k výrazné šanci vůbec nedostal, problém mu dělal hlavně propracovaný ofsajdový systém "Blues".

Zdlouhavá a nudná hra na konci úvodní dějství ostře korespondovala s útočným nástupem obou soupeřů do druhé půle. Už po dvou minutách od návratu z kabin se Rooney prokličkoval přes Essiena a těsně za vápnem napřáhl, ale Čech vytáhl skvělý zákrok a míč vyrazil.

Tempo hry výrazně nabralo na obrátkách, k čemuž přispěl i střídající Robben, který v poslední době místo startů v dresu Chelsea zápasil se zraněním. V 57. minutě nádherně načechral z hloubi pole Scholes na Giggse a kapitán Manchesteru, který usiloval o svůj pátý triumf v Anglickém poháru v kariéře, jen těsně přestřelil Čechovu branku.

Čech ukradl Rooneymu míč z kopačky

Za tři minuty se na druhé straně postavil k přímému kopu Drogba a překvapivou střelou trefil tyč. V 64. minutě se opět vytáhl český reprezentační gólman: po průniku po křídle se před Čecha probil agilní Rooney, jenže brankář, který v neděli oslaví 25. narozeniny, mu míč v posledním okamžiku zkušeně ukradl z kopačky.

Manchester v té chvíli Chelsea jasně přehrával a zadáci Chelsea několikrát hasili nebezpečí až na poslední chvíli. Dvacet minut před koncem ještě zahrozil po přihrávce Carricka Rooney a pak už oba týmy zvolily opatrnou taktiku s cílem neudělat zřejmě osudovou chybu. Více sil zjevně zbývalo "Rudým ďáblům", kteří svého soupeře zatlačili a v nastavení mohli rozhodnout, jenže Rooneymu ukopl míč Essien a Vidič hlavičkoval po Giggsově centru nad.

Kamery ukázaly míč nejspíš za čarou 

Na řadu tak přišlo půlhodinové prodloužení, v jehož 14. minutě měl na kopačce rozhodnutí Giggs. Z bezprostřední blízkosti se snažil dotlačit míč za brankovou čáru, a přestože televizní kamery ukázaly, že se mu to nejspíš podařilo, rozhodčí nechal pokračovat ve hře.

Šest minut před koncem vypálil nebezpečně na druhé straně Kalou, ale pravá pohroma pro Manchester přišla o dvě minuty později: kanonýr z Pobřeží slonoviny Drogba si na hranici vápna narazil s Lampardem a přehodil vyběhnuvšího Van der Sara. Svěřenci Alexe Fergusona už se z direktu nevzpamatovali a na dvanáctý triumf v Anglickém poháru ani double nedosáhli.

FA CUP - finále:
FC Chelsea - Manchester United 1:0 po prodl. (0:0, 0:0)
Branka: 116. Drogba. Rozhodčí: Bennett. Diváci: 90.000.
Chelsea: Čech - Ferreira, Terry, Essien, Bridge - Makelele, Mikel, Lampard - Wright-Phillips (93. Kalou), J. Cole (46. Robben, 108. A. Cole), Drogba.
Manchester: Van der Sar - Brown, Vidič, Ferdinand, Heinze - Fletcher (92. Smith), Carrick (112. O´Shea), Scholes, Giggs (112. Solskjaer) - Ronaldo, Rooney.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články