Hlavní obsah

Fotbalisty Newcastlu posílil Australan Viduka, přijde i Barton

NEWCASTLE

Novou posilou fotbalistů Newcastlu se stal australský útočník Mark Viduka. Ve čtvrtek v anglickém klubu podepsal dvouletou smlouvu a stal se prvním "úlovkem" nového kouče a manažera Sama Allardyce. Jeho další volbou je anglický kontroverzní záložník Joey Barton, se kterým už je prý kouč také domluvený na kontraktu.

Foto: AFP

Ilustrační foto

Článek

Jednatřicetiletý Viduka přichází zadarmo z Middlesbrough, kde mu na konci sezóny skončila smlouva. V novém působišti už prošel zdravotními testy. Urostlý Australan chorvatského původu působil v Middlesbrough od roku 2004, kdy přestoupil z tehdy sestupujícího Leedsu. Od té doby ale vinou častých zranění odehrál jen 72 zápasů, v nichž nastřílel 26 branek.

Čtyřiadvacetiletý Barton je v Manchesteru City na prodej od květnové potyčky se spoluhráčem, přičemž zájemce měl zaplatit 5,5 miliónu liber (asi 230 miliónů korun). Už v úterý úspěšně absolvoval zdravotní testy a již se čeká jen na oficiální podpis údajně pětileté smlouvy. Místo v kádru mu uvolní záložník Scott Parker, který ve středu přestoupil za sedm miliónů liber do West Hamu.

"Už jsem trénoval hráče s horší pověstí, než je Barton. Je to ale skvělý hráč a o fotbalové kvality tu jde především," řekl Allardyce na adresu hráče s pověstí průšviháře. V roce 2005 típl během vánoční rozlučky cigaretu o hráče z mládežnické akademie, v létě 2006 potom napadl během přípravného kempu v Thajsku dítě fandící Evertonu. Fanoušky Evertonu v září 2006 počastoval po vyrovnávacím gólu obscénními gesty, letos v březnu zase po zápase v Liverpoolu zdemoloval taxík. To už se jeho čas v Manchesteru ale chýlil ke konci, neboť po bitce s Ousmanem Dabem došla vedení trpělivost.

"Chce vyhrávat, stejně jako já. Ví, že má můj respekt, a já zase vím, že mě nezklame. Má problémy hlavně mimo hřiště, na trávníku se docela ovládá. Přesto jsem mu řekl jasně, že se musí jako dospělý chlap trochu uklidnit. Je dobrý, ale mimo hřiště ho čeká spousta práce," řekl na Bartonovu adresu Allardyce.

Reklama

Související témata: