Hlavní obsah

Anglický Superpohár vyhrál na penalty Manchester United

LONDÝN

Fotbalisté Manchesteru United vyhráli anglický Superpohár Community Shield. V nedělním duelu na londýnském stadionu Wembley s Chelsea zvítězil úřadující šampión Premier League v utkání, které skončilo po devadesáti minutách 1:1, v penaltovém rozstřelu. Zatímco český reprezentant Petr Čech v brance londýnského celku nechytil ani jeden ze tří pokusů United, jeho protějšek Edwin Van der Sar zlikvidoval všechny tři špatně kopnuté penalty hráčů Chelsea.

Článek

Zápas mistra s vítězem Anglického poháru toho fanouškům ze začátku příliš nenabídl. Přesto se Čech musel vytáhnout při šanci Ryana Giggse, kterou zlikvidoval rychlým vyběhnutím, ve 35. minutě už byl ale záložník Manchesteru úspěšnější. Obránce Patrice Evra ho našel ve vápně Chelsea a bývalý kapitán velšské reprezentace nedal českému brankáři šanci.

Chelsea se podařilo vyrovnat v závěru prvního poločasu, když své sólo proměnil Florent Malouda, který do Londýna přišel před sezonou z Lyonu.

Také ve druhé půli předvedl Čech skvělý zákrok. Cristiano Ronaldo se mezi penaltou a malým vápnem kličkou zbavil obránce, pětadvacetiletý gólman však jeho umístěnou střelu vyrazil.

Po devadesáti minutách došlo za stavu 1:1 rovnou na pokutové kopy. Před penaltovým rozstřelem Čech sundal helmu, kterou nosí od loňského zranění hlavy. Štěstí mu to však nepřineslo. Zatímco Van der Sar dokázal chytit všechny tři ne příliš povedené pokusy hráčů Chelsea, český reprezentant nezlikvidoval ani jednu z penalt.

Hráči Chelsea prohrou potvrdili pozoruhodnou statistiku internetových stránek britské rozhlasové stanice BBC, které napsaly, že londýnský klub vyhrává anglický Superpohár pouze v letech, kdy britskému žebříčku populární hudby dominuje mužský zpěvák. V roce 1955 to byl Slim Whitman, pak Robbie Williams (2000) a před dvěma lety James Blunt. Za letošním neúspěchem výběru trenéra José Mourinha tak podle této statistiky stojí zpěvačka Keri Hilsonová, která nyní hitparádě dominuje.

Chelsea se před zápasem mohla pochlubit úctyhodnou bilancí v zápasech s Manchesterem. Fotbalisté United dokázali londýnský klub v posledních jedenácti utkáních porazit jen jednou.

Pro oba celky to bylo již třetí setkání v Superpoháru. V roce 2000 vyhrála Chelsea 2:0, tým United triumfoval o tři roky dřív, když stejně jako dnes vyhrál v penaltovém rozstřelu. Zápas tehdy také skončil po devadesáti minutách 1:1.

Chelsea musela kvůli zraněním nastoupit v netradiční sestavě. Londýnskému celku chyběl obránce John Terry, útočníci Andrej Ševčenko a Didier Drogba a záložník Claude Makelele. Na soupisce nebyli ani Arjen Robben a Michael Ballack. Oba podle britských médií měli v Madridu dojednávat své přestupy do slavného Realu.

Superpohár Community Shield
Manchester United - Chelsea 1:1 (1:1), na penalty 3:0.
Branky: 35. Giggs - 45. Malouda.

Reklama

Související témata: