Hlavní obsah

Arsenal v závěru otočil zápas, Chelsea překonala rekord

LONDÝN

Fotbalisté Arsenalu Londýn se v generálce na zápas 3. předkola Ligy mistrů proti pražské Spartě trápili, ale nakonec v nedělní ligové premiéře porazili Fulham 2:1 brankou z poslední minuty. Chelsea porazila Birmingham 3:2 a 64. domácím zápasem v řadě bez porážky překonala rekord soutěže. Mistrovský Manchester United jen remizoval s Readingem, navíc přišel o zraněného Rooneyho.

Foto: ČTK/AP

Brankář Chelsea Petr Čech

Článek

Kanonýrům se vůbec nepovedl nástup do zápasu. Hned v první minutě brankář Lehmann vyrobil fatální chybu, když dostal malou domů, ale místo odkopu nepochopitelně přihrál protihráči před prázdnou branku a pro severoirského střelce Healyho už nebyl problém skórovat.

Zaskočený Arsenal se snažil vyrovnat, avšak ztroskotával na výborně chytajícím brankáři Warnerovi. Ten také několikrát vychytal Tomáše Rosického, který odehrál 72 minut a patřil k nejaktivnějším střelcům.

Arsenal nakonec otočil výsledek až v době, kdy už český reprezentační kapitán na hřišti nebyl. V 84. minutě se probíjel do pokutového území Touré, byl faulován a z penalty vyrovnal Van Persie. Obrat pak dokonal Hleb, který si v poslední minutě ve vápně zpracoval centr a prostřelil vše před sebou.

Arsenal odehrál zápas v sestavě: Lehmann - Sagna, Touré, Gallas, Clichy - Eboue (62. Walcott), Hleb, Flamini, Fabrégas, Rosický (72. Bendtner) - Van Persie (90.+5 Song).

Chelsea překonala rekord Liverpoolu 

Hned na úvod nového ročníku anglické ligy ustanovili fotbalisté Chelsea nový ligový rekord v domácí neporazitelnosti. Díky vítězství 3:2 nad nováčky z Birminghamu totiž protáhli svou sérii domácích zápasů bez prohry již na 64 utkání a o jedno střetnutí překonali dosavadní rekord Liverpoolu z let 1978-80.

Chelsea, která na Stamford Bridge naposledy prohrála v únoru 2004, přitom do zápasu nevstoupila nejlépe. Již v 15. minutě bývalý hráč Blues Forssell hlavou překonal českého brankáře Petra Čecha a sebral mu tak šanci na stou vychytanou nulu v kariéře. Domácí ale rychle odpověděli brankou letní posily Pizarra.

Po půlhodině hry se navíc středem obrany prosmýkl další letní příchozí Malouda a v souboji s brankářem hostů nezaváhal. Jenže ještě do poločasu opět srovnal Kapo, když křížnou střelou nedal Čechovi šanci. Vítězství pro Chelsea pak další povedenou střelou zařídil těsně po nástupu do druhé půle Essien.

Naopak nevydařený start do sezóny za sebou mají úřadující mistři z Manchesteru United, kteří doma uhráli s Readingem pouze bezbrankovou remízu. Hosté, kteří dohrávali poslední čtvrthodinu bez vyloučeného Kitsona, sice byli pod neustálým tlakem, ovšem několikrát je výrazně podržel americký brankář Hahnemann. Z mnohamiliónových posil Manchesteru se na hřiště dostal pouze Nani, který do druhé půle vystřídal zraněného Rooneyho. (Více o zranění Wayna Rooneyho čtěte ZDE)

Anglie - 1. kolo:
Arsenal - Fulham 2:1 (84. Van Persie z pen., 90. Hleb - 1. Healy), Chelsea - Birmingham 3:2 (17. Pizzaro, 31. Malouda, 50. Essien - 15. Forssell, 36. Kapo), Manchester United - Reading 0:0.

Reklama

Související témata: