Hlavní obsah

V duelu českých brankářů v Premier League byl úspěšnější Čech

Souboj dvou českých fotbalových brankářů v sobotním utkání 22. kola anglické Premier League vyzněl lépe pro Petra Čecha, jehož Chelsea zdolala v londýnském derby Tottenham s Radkem Černým v brance 2:0. Vedoucí Arsenal jen remizoval s Birminghamem 1:1 a po večerní dohrávce jej v čele vystřídal Manchester United. Ruďí ďáblové i díky hattricku Cristiana Ronalda rozstříleli Newcastle 6:0.

Foto: REUTERS/Felix Ordonez

Petr Čech

Článek

Hostujícího gólmana Radka Černého, který v poslední době nahradil chybujícího Paula Robinsona, překvapil v 19. minutě Juliano Belletti. Brazilský bek ze 30 metrů vymetl pavučinky v levém horním rohu Černého branky. Petr Čech, který se do branky vrátil po zranění, se vytáhl po bombě Malbranquea z voleje ve 29. minutě.

Ve 43. minutě inkasoval Černý podruhé, Michael Ballack ovšem zakončoval z ofsajdu a skóre se neměnilo. V 58. minutě poprvé od přestupu z Boltonu vyběhl v modrém dresu na hřiště Nicolas Anelka. Francouzského útočníka vzápětí parádní robinzonádou vychytal Černý.

Bývalý gólman Slavie nestačil v 81. minutě na bombu Wright-Phillipse z hranice pokutového území a domácí fanoušci spustili oslavné chorály. Zvýšit mohl Anelka, jeho střelu zastavilo břevno.

Arsenal bez nemocného Rosického jen remizoval

Vedoucí Arsenal šel proti Birminghamu do vedení ve 20. minutě. Kelly zezadu atakoval Eduarda a sudí Dowd odpískal penaltu. Tu s přehledem proměnil Emmanuel Adebayor. Tomáše Rosického trápí chřipka, a tak kapitán české reprezentace nebyl ani mezi náhradníky Kanonýrů. Hosté srovnali po přestávce díky Garrymu O’Connorovi. Skotský hráč zakončil hlavou roh Larssona. Další gól už nepadl a Arsenal před zraky Davida Beckhama ztratil dva důležité body v boji o titul.

Manchester United od úvodního hvizdu zatlačil Newcastle do defenzívy, aktivní byl zejména Wayne Rooney. Ani jedna z jeho pěti střel v první půli ale v síti neskončila a domácí mohli být rádi, že gól Michaela Owena nebyl uznán.

Po přestávce se už favorizovaní domácí prosadili. Nejprve Cristiano Ronaldo z přímého kopu propálil zeď i brankáře Givena, poté po další chybě hostů zvýšil Carlos Tevez. Obránce Enrique dostal malou domů pod tlak Givena, jehož odkop se odrazil od spoluhráče Cacapy přímo k nohám Ryana Giggse. Ten našel volného Argentince, pro něhož nebyl problém zvýšit.

V 70. minutě předvedl Manchester parádní akci, na jejímž konci byl opět Portugalec Ronaldo. Ťukes Rooney - Tevez - Ronaldo skončil jubilejním 50. gólem Ronalda v Premier League. O vítězi bylo rozhodnuto, namlsaní fanoušci poté aplaudovali dalším gólům Ria Ferdinanda, Teveze a Ronalda. Ten završil dvě minuty před koncem hattrick. Manchester se po závěrečném hvizdu mohl radovat z návratu na první místo tabulky, kde díky lepšímu skóre vystřídal Arsenal.

Hostující obránce David Rozehnal nastoupil až v 82. minutě za stavu 3:0 pro United. Hosté končili zápas bez vyloučeného Alana Smithe.

Liverpoolu zachránil bod Torres 

Manchester City potřeboval na čtvrtém místě udržet vedoucí trojici na dosah, v Evertonu ale od 31. minuty prohrával. Po akci Artety se prasadil Joleon Lescott. Více branek už diváci neviděli.

Pátý Liverpool překvapivě prohrával v Middlesbrough, po hlavičce Alliadereho zblízka dorazil George Boateng. Reds, kterým první poločas vůbec nevyšel, mohli znovu inkasovat po střele Stewarta Downinga. Míč se zastavil na tyči a hosté udeřili. Už poněkolikáté v sezóně zachránil Liverpool po individuální akci Španěl Fernando Torres.

West Ham otočil proti Fulhamu skóre

West Ham prohrával s Fulhamem po rychlém gólu Simona Daviese, přesnou hlavičkou vyrovnal Dean Ashton. Domácí poslal do vedení Anton Ferdinand a Kladiváři slavili výhru 2:1.

Aston Villa přehrála Reading, na přesnou hlavičku norského kanonýra Johna Carewa navázal po dalším centru Ashleyho Younga Martin Laursen. Carew druhým gólem v zápase upravil na 3:0, hosté jen snížili Hardingem.

Poslední Derby hrálo důležitý zápas proti sedmnáctému Wiganu a od 58. minuty muselo bojovat bez vyloučeného Clauda Daviese. Ten fauloval Benta a po druhé žluté kartě putoval do kabin. O další prohře posledního celku rozhodla trefa Sibierskiho z 82. minuty.

Od 18:15 hostí druhý Manchester United tým českého reprezentanta Davida Rozehnala Newcastle.

Anglie, 22. kolo:
Arsenal - Birmingham 1:1 (21. Adebayor z pen. - 48. O'Connor), Aston Villa - Reading 3:1 (22. a 88. Carew, 55. Laursen - 90. Harper), Chelsea - Tottenham 2:0 (19. Belletti, 80. Wright-Phillips), Derby - Wigan 0:1 (82. Sibierski), Everton - Manchester City 1:0 (31. Lescott), Middlesbrough - Liverpool 1:1 (26. Boateng - 71. Torres), West Ham United - Fulham 2:1 (28. Ashton, 69. A. Ferdinand - 8. Davies), Manchester United - Newcastle 6:0 (49., 70, 88. C. Ronaldo, 55. a 90.+1 Tévez, 85. R. Ferdinand).

Reklama

Související témata: