Hlavní obsah

Bednář si fotbal v Anglii užívá víc než ve Skotsku

Působení ve druholigovém anglickém klubu West Bromwich Albion, kde hostuje ze skotského Hearts, si český fotbalista Roman Bednář nemůže vynachválit. Tým vede tabulku a má nakročeno k postupu do Premier League. Výbornými výkony okořeněnými brankami k tomu výraznou měrou přispívá i Bednář. „Gólů jsem dal přesně deset. Devět v ligové soutěži, jeden v FA Cupu,“ bilancuje.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Český fotbalista Roman Bednář.

Článek

V dresu West Bromwich střílíte hodně gólů, kde se vzala tak přesná muška?

Vždycky jsem říkal, že potřebuji být zdravý, pravidelně hrát a góly přijdou. To jsem ve Skotsku neměl. Tady mám naopak plnou důvěru a podporu. Když jsem byl zraněný, dostal jsem čas se plně vyléčit a pak přišly i herní příležitosti. Zranili se nám dva útočníci a já se měl ukázat. Šanci jsem chytil za pačesy, jak se říká. Drží mi zdraví, mám formu a střílím góly. Přesně takhle jsem si to vždycky přál.

Kolik gólů jste v téhle sezóně už nastřílel?

Přesně deset. Devět ve druhé nejvyšší soutěži a jeden v FA Cupu.

Najdete mezi nimi nějaký veledůležitý?

Pro mne je cenný a důležitý každý gól. Jeden vám ale vyberu. Bylo to v FA Cupu s Charlton Athletic. Zápas se dostal do penaltového rozstřelu. Já na pokutové kopy nikdy moc nebyl, ale kopal jsem poslední a proměnil, takže jsme vyhráli 3:2. Tuhle trefu si obzvlášť cením.

Z vás i přes telefon na tu dálku přímo sálá pohoda...

To máte pravdu. Jsem moc spokojený, ale rozhodně nespím na vavřínech. Máme skvělé mužstvo, v kabině vládne pohoda. Konkurence v týmu je velká, všichni makáme na tréninku i v zápasech na doraz, ale těšíme se na každý trénink. Fotbal si v Anglii užívám víc než ve Skotsku. V Hearts to v závěru nebylo dobré.

West Bromwich Albion hrával Premier League, jak byste tento klub charakterizoval?

Nemusím říkat, že zázemí je tu fantastické, to je v Anglii samozřejmost. Náš klub má ohromnou tradici. Z Birminghamu, kde sídlí, je sice známější a úspěšnější Aston Villa, ovšem té se teď tolik nedaří. FC Birmingham hraje sice také nejvyšší soutěž, ale West Bromwich Albion je tu populárnější. Máme báječné fanoušky, kterých chodí opravdu hodně. Vedeme soutěž, hrajeme skvělý útočný fotbal a to dovedou v Británii lidé ocenit.

Takže o návratu mezi elitu asi nikdo nepochybuje...

Řekl bych spíš, že tu v postup všichni věří a dělají pro něj po všech stránkách maximum. Zůstávají přitom na zemi, včetně mne. Do konce soutěže zbývá osmnáct kol, je to pořád ještě dlouhá cesta, ale my jdeme krok za krokem a zápas od zápasu. Všechny se nepodaří, ale nic nevzdáváme předem. Minulou sobotu jsme třeba prohrávali s Cardiffem už 1:3 a nakonec jsme vydřeli bod za remízu. Třeba právě tenhle bod nakonec rozhodne o našem postupu.

Zkuste srovnat skotský fotbal a anglický?

Nebude to úplně přesné, protože ve Skotsku jsem hrál Premier League a v Anglii druhou nejvyšší soutěž. Jenže ta anglická je kvalitnější než první skotská. Je tu totiž víc silných týmů. Nasazení je ale v obou srovnatelné. Na britských ostrovech asi v žádné soutěži nelze hrát celý zápas jinak než na doraz.

Zvykal jste si v Birminghamu hůř než v Edinburghu?

Kdepak, už to nebyla tak velká změna, jako když jsem přestupoval z Čech. Mám tu pronajatý byteček a moc se mi tady líbí. Stále za mnou jezdí nejbližší a přátelé, takže nejsem sám. Teď tu mám zrovna brášku.

Na reprezentaci už jste zapomněl?

Kdepak! Já nikdy nic nevzdávám, ale jak už jsem řekl, přibrzdila mě zranění. Věřím, že když budu pravidelně hrát a dávat góly, trenér Brückner si na mne zase vzpomene.

Reklama

Související témata: