Hlavní obsah

Arsenal v FA Cupu vyhrál i bez Rosického, Bednář zase skóroval

LONDÝN/PRAHA

Fotbalisté Arsenalu po vyřazení z Carling Cupu postoupili do pátého kola FA Cupu, když proti Newcastlu vstřelil dvě branky Adebayor. Záložník Kanonýrů Tomáš Rosický musel po devíti minutách střídat kvůli zranění. David Rozehnal v dresu Newcastlu střídal v průběhu druhého poločasu. Útočník West Bromwiche Roman Bednář přispěl jednou brankou k vítězství svého týmu nad Peterboroughem. Petr Čech nastoupil v bráně Chelsea a přispěl k vítězství svého týmu nad Wiganem 2:1.

Článek

K dalšímu těžkému pohárovému utkání nastoupili svěřenci trenéra Wengera. Po výprasku 5:1 od Tottenhamu v Carling Cupu byl jejich dalším soupeřem, tentokrát v FA Cupu, Newcastle. Jen na lavičce zůstal španělský brankář Manuel Almunia, na jehož místo nastoupil Jens Lehmann. Od začátku utkání naopak nastoupil v dresu Kanonýrů český reprezentační kapitán Tomáš Rosický. Pouze na listině střídajících hráčů zůstal Rosického spoluhráč z reprezentace David Rozehnal, který do zápasu zasáhl až v průběhu zápasu.

Pro sedmadvacetiletého Rosického ale zápas skončil už po devíti minutách, když musel kvůli zdravotním potížím střídat. Na trávník na jeho místo vyběhl Eduardo Da Silva. Právě Da Silva měl prsty v první brance utkání. V jedenapadesáté minutě vystřelil z hranice šestnáctky, míč se odrazil od tyče k Adebayorovi, který se uvolnil a pohotovu střelou vzduchem nedal Givenovi šanci. Tožský útočník přidal šest minut před koncem i druhou branku, když prošel kolem Rozehnala a prostřelil brankáře "Strak" mezi nohama. Naposledy se skóre měnilo v 89. minutě, kdy si vlastní branku vstřelil nešťastný Nicky Butt.

Bednář u výhry West Bromwiche

V dresu druholigového West Bromwiche Albion nastoupil do zápasu proti Peterboroughu od první minuty český forvard Roman Bednář, který se za důvěru odvděčil už v sedmé minutě. Z pravé strany mu přihrál Craig Beattie a český útočník překonal brankáře Lewise. I druhý gól West Bromwiche připravil Beattie, po jehož pasu Robert Koren zvýšil na 2:0. Přesně po hodině hry poslal hosty z penalty do tříbrankového vedení Kevin Phillips. Bednář tak mohl se svým týmem slavit vítězství 3:0.

Portsmouth na jeho hřišti překvapil už v páté minutě Chris Clark v dresu Plymouthu, kterému ke gólu asistoval Lilian Nalis. Osmý tým Premier League vyrovnal v 34. minutě díky brance Lassana Diarry. Ještě do konce poločasu poslal domácí do vedení Niko Kranjčar. Ve druhé půli již branka nepadla, a tak se mohli fotbalisté Portsmouthu radovat z postupu do pátého kola.

Na hřiště Liverpoolu zavítali fotbalisté Havant&Waterlooville, kteří byli týmu z města Beatles v prvním poločase vyrovnaným soupeřem. Do vedení je dostal na začátku osmé minuty Richard Pacquette. Favorit vyrovnal díky brance Lucase Leiva. Hned tři minuty nato však znovu prohrával, vlastní branku si vstřelil slovenský reprezentant Martin Škrtel. Minutu před koncem první půle vyrovnal po Pennantově přihrávce Yossi Benayoun. Ve druhé půli přidal Izraelec přidal po změně stran ještě dva góly a byl tak hlavní postavou utkání, v němž Liverpool vyhrál 5:2.

Derby inkasovalo čtyři branky

Tápajícímu Derby County se nedařilo ani v utkání FA Cupu s Prestonem. Poprvé musel brankář Price lovit míč ze své sítě ve 14. minutě, kdy se trefil Karl Hawley. A po půlhodině hry ještě náskok Prestonu zvýšil Simon Whaley. Střelec prvního gólu přidal v nastaveném čase první části další branku a zvýšil tak již na 3:0. Kouč Derby Paul Jewell využil o přestávce všech tří možností ke střídání a deset minut po přestávce jeho svěřenci zásluhou Earnshawa snížili. Na zvrat už to ale nestačilo. Derby prohrálo s Prestonem 1:4.

Ve střetnutí mezi domácím Wiganem a Chelsea, za niž nastoupil Petr Čech v základní sestavě, padaly branky až ve druhém poločase. Ve třiapadesáté minutě Juliano Belletti poslal pas na Anelku, který jediným dotykem překonal Kirklanda v bráně Wiganu. O dvacet minut později obehrál střelec prvního gólu i díky přistrčení domácího Kilbanea a poslal přihrávku nabíhajícímu Wright-Phillipsovi. Ten svou střelou mezi nohama brankáře zvýšil. Naději vykřesal sedmnáctému týmu Premier League nádhernou ránou Antoine Sibierski. Favorit si ale vítězství pohlídal a postoupil do dalších bojů.

V dresu Southamptonu se na výhře podílel i Rudolf Skácel, který přišel na hřiště v 64. minutě. Jeho tým porazil Bury 2:0. Odpoledne porazili fotbalisté Middlesbrough brankami Leeho a vlastním gólem Buxtona Mansfield 2:0.

FA Cup - 4. kolo:
Mansfield - Middlesbrough 0:2, Arsenal - Newcastle 3:0, Barnet - Bristol Rovers 0:1, Coventry - Millwall 2:1, Derby - Preston 1:4, Liverpool - Havant 5:2, Oldham - Huddersield 0:1, Peterborough 0:3, Portsmouth - Plymouth 2:1, Southampton - Bury 2:0, Watford - Wolves 1:4, Chelsea - Wigan 2:1.

Reklama

Související témata: