Hlavní obsah

Tottenham otočil zápas s Chelsea a vyhrál Carling Cup

LONDÝN/PRAHA

Fotbalisté Tottenhamu otočili finálový zápas Carling Cupu proti Chelsea a získali slavnou anglickou trofej. Blues dostal do vedení střelou ze standardní situace ve 38. minutě Drogba. Na jeho gól odpověděl bulharský střelec Berbatov brankou z penalty v 69. minutě. V prodloužení o výhře Spurs rozhodl Woodgate, který hlavou usměrnil vyražený míč od Petra Čecha za jeho záda.

Článek

Trenér Tottenhamu Juande Ramos dal v brance před Radkem Černým opět přednost Paulu Robinsonovi. Další český zástupce v týmu Spurs Tomáš Pekhart se neobjevil ani na lavičce. Petr Čech v základní sestavě Chelsea však nechyběl.

Spurs do utkání ve Wembley vstoupili mnohem útočněji než jeho soupeř. Hned v úvodní minutě chyboval Juliano Belletti. Toho se snažil využít Robbie Keane. Do jeho střely se ale stačil položit John Terry, čímž změnil směr střely pouze na rohový kop. V minutě deváté mohl aktuálně jedenáctý tým Premier League skórovat hned dvakrát. Pascal Chimbonda nejdříve po rohovém kopu hlavičkoval obloučkem pouze do břevna. O pár desítek vteřin později Keane nacentroval míč na osamoceného Dimitara Berbatova, který uvnitř pokutového území hlavičkoval těsně vedle Čechovy branky.

Čech zlikvidoval střelu Malbranquea

Po krátké mezihře bez šancí ve 28. minutě po levé straně zatáhl míč Berbatov, přihrál Keanovi, který ještě zpětnou přihrávkou vybídl Malbranquea ke střele. Tvrdou ránu k tyči skvělým zákrokem zlikvidoval Petr Čech. Na druhé straně o minutu později nebezpečně vystřelil Frank Lampard, branku Robinsona ale netrefil.

Blues se osmělovali až v závěrečné patnáctiminutovce první půle. Po odvráceném centru z rohového kopu si míč těsně před velkým vápnem zpracoval Wright-Phillips, kterého zfauloval Didier Zokora. Z nadějné standardní situace pálil Drogba, jeho dobře mířená střela ale skončila těsně nad. Sedm minut před koncem prvního poločasu si mohl Drogba svůj pokus zopakovat. Zokora opět fauloval, tentokrát právě Drogbu. Útočníkovi z Pobřeží slonoviny se podařilo obstřelit zeď a překvapit Robinsona, který čekal střelu na druhou stranu branky.

Na ruku upozornil asistent rozhodčího

V 69. minutě v souboji mezi Huddlestonem a Bridgem v šestnáctce Chelsea zahrál obránce Blues rukou, na což upozornil asistent rozhodčího na pomezní čáře. Hlavní sudí Mark Halsey proto odpískal penaltu. K té se postavil Berbatov a zkušeně ji proměnil do druhého rohu, než kam zamířil český brankář.

Devět minut před koncem základní hrací doby se na Petra Čecha řítilo další nebezpečí. Keane poslal přihrávku Zokorovi za obranu a záložník Tottenhamu se řítil sám na brankáře Chelsea. Čech se štěstím první střelu vyrazil hlavou, do níž jej sedmadvacetiletý záložník Spurs nastřelil, a dorážka Zokory šla těsně nad bránu. Dalšího gólu se diváci na stadiónu ve Wembley do konce druhé půle nedočkali, zápas se prodlužoval.

Čech vyrazil jen do Woodgatea

Hned ve třetí minutě prodloužení nacentroval ze standardní situace Jermaine Jenas míč do šestnáctky Chelsea. Čech, který byl o přestávce mezi druhou půli a prodloužením ještě ošetřován, vyběhl a míč vyrazil přímo do hlavy nabíhajícího Woodgatea, od něhož se míč dostal do brány.

Sedm minut nato se na druhé straně pokusil z velkého úhlu překvapit Lampard Robinsona v bráně Spurs. Anglický brankář se ale tentokrát vyznamenal dobrým zákrokem. Stejně jako ve třiadvacáté minutě prodloužení, když pravou nohou vyrazil střelu Salomona Kalou zevnitř pokutového území.

Fotbalisté Tottenhamu Hotspur už své vítězství uhájili a získali letošní první trofej, Carling Cup.

Finále Carling Cupu:
Tottenham - Chelsea 2:1 po prodloužení (0:1).
Branky: 69. Berbatov z pen., 93. Woodgate - 38. Drogba.

Reklama

Související témata: