Hlavní obsah

Čech: Nebýt penalty, byl zápas v naší režii

PRAHA

První neúspěšný útok na trofej mají za sebou fotbalisté londýnské Chelsea. Tým Petra Čecha prohrál nedělní finále Carling Cupu s Tottenhamem 1:2 po prodloužení. Reprezentační jednička inkasovala rozhodující gól po smolném zákroku. „První Woodgateovu hlavičku jsem vyrazil, byla smůla, že se ten odražený balón dostal z novu na jeho hlavu,“ litoval v pondělní telefonické debatě s novináři Petr Čech.

Foto: ČTK/AP

Brankář Chelsea Petr Čech

Článek

„Začátek utkání jsme neměli úplně ideální. Během poločasu jsme se ale zvedali,“ řekl Čech. „Před naším gólem jsme měli další příležitosti, které jsme mohli proměnit. Byly tam dva přímé kopy, až ten třetí jsme využili,“ připomněl český brankář situaci ze 38. minuty, kdy otevřel skóre zápasu Didier Drogba.

Vyrovnávací branka přišla v druhém poločasu, když v 69. minutě proměnil pokutový kop Dimitar Berbatov. „Snažil jsem se čekat do poslední chvíle. Nakonec jsem si vybral stranu, kam penaltu poslal naposledy. I jeho pohyb to naznačoval. On si ale nakonec vybral druhou stranu. I to ukazuje, jak kvalitním útočníkem je,“ vysekl poklonu bulharskému forvardovi Čech.

„Než rozhodčí ukázal na penaltu, soupeř neměl nic. Nebýt té penalty, tak by obraz hry pokračoval,“ myslí si brankář Chelsea, který v reprezentačním dresu nastoupil k 57 utkáním. Penaltu odpískal hlavní rozhodčí až po upozornění čárového, který viděl ruku Bridge v pokutovém území Chelsea lépe. „Hlavní rozhodčí, který byl k situaci v pokutovém území čelem, ji nenařídil. Odmával jí až pomezní. Soupeř se tím vrátil do hry,“ vysvětlil inkriminovaný moment Čech a politoval, že se jeho týmu nepodařilo využít některou z šancí, jež si během devadesáti minut vypracoval.

Před koncem druhého poločasu na branku Chelsea vystřelil Zokora, jeho pokus odvrátil český gólman hlavou. Byl to pro Petra Čecha takový otřes, že měl potom několik minut rozmazané vidění na levé oko. „Po té ráně do hlavy jsem začal špatně vidět na levou stranu. V průběhu prodloužení už jsem viděl lépe. Střídat jsem nechtěl. Vypadalo by to, jako bych utíkal z boje. Po chvíli se situace zlepšila, a tak nebyl důvod jít ze hřiště,“ prozradil český brankář.

Míč vyrazil zápěstím

Moment, který rozhodl o vítězi finále Carling Cupu, přišel tři minuty po začátku prodloužení. Centr, na který si skvěle vyskočil Woodgate, český brankář ještě vyrazil. Pro Chelsea ale bohužel znovu na hlavu fotbalisty Tottenhamu, od níž se míč nakonec dostal za záda Petra Čecha.

„Bylo jasné, že on bude u míče dřív, já jsem se před něj snažil dostat rychleji. Míč se neodrazil ani od mých pěstí, ale od zápěstí, jemu zpět na hlavu. Byla to smůla, nebyla to první situace, kdy hráč soupeře hlavičkoval sám,“ zlobil se strážce svatyně Blues. „Jedinou otázkou bylo, jestli tam mám jít nebo ne. To bylo jediné, co jsem mohl ovlivnit. Kdybych zůstal na půl cesty, stačilu by mu míč jen škrtnout a byl by to gól,“ dodal.

Se Slavií to bylo neporovnatelné

Velkou příležitost k vyrovnání měl na konci prodloužení Salomon Kalou, ještě než se ovšem dostal k zakončení, hlavní sudí odpískal konec utkání. „Ve chvíli, kdy jsem vykopl míč, rozhodčí ještě nepískal. Následně hlavičkový souboj vyhrál, a v tu chvíli rozhodčí písknul konec. Potom jsem k němu běžel a zeptal se ho, proč ukončil zápas, načež jsem viděl žlutou kartu. Podle mě pro to není vysvětlení. Ještě jsem to nikdy neviděl,“ nedokáže pochopit Čech verdikt arbitra.

Ještě než hráči Tottenhamu nastoupili k finálovému zápasu proti Blues, střetli se v odvetě 3.kola Poháru UEFA ve čtvrtek s pražskou Slávií. Po průměrném výkonu nakonec po remíze 1:1 postoupil londýnský tým. „Naše finálové utkání je neporovnatelné s tím, jak hrál Tottenham se Slavií ve čtvrtek. Tottenham hrál prvních patnáct minut, potom už jeho hráči mysleli na finále Carling Cupu, čehož Slavie mohla nakonec využít,“ řekl na závěr Čech.

Reklama

Související témata: