Hlavní obsah

Baroš pomohl k výhře Portsmouthu, Matějovský dostal červenou kartu

LONDÝN/PRAHA

Fotbalisté Arsenalu prohrávali ve 32. kole Premier League na hřišti Boltonu o dvě branky, přesto nakonec zvítězili 3:2 a to i bez vyloučeného Diabyho. Milan Baroš pomohl Portsmouthu k vítězství 2:0 nad Wiganem, Marek Matějovský oslabil svůj Reading vyloučením v duelu s Blackburnem. Oba týmy se rozešly smírně 0:0. Vedoucí Manchester United si doma poradil s Aston Villou 4:0 a nadále kraluje ligové tabulce.

Článek

Český reprezentační útočník Milan Baroš dostal opět důvěru trenéra Portsmouthu a utvořil útočné duo domácího celku spolu s kanonýrem Jermainem Defoem. Ten po lednovém příchodu z Tottenhamu nastřílel již šest ligových branek a další přidal i v sobotním zápase proti čtrnáctému Wiganu. Diváky ve Fratton Parku rozjásal na začátku 32. minuty, za následnou oslavu si vysloužil z ruky rozhodčího Alana Wileyho žlutou kartu.

Vítězství pro domácí celek udržel zkušený gólman David James, který nastoupil ke svému 163. zápasu v Premier League v řadě. Ten si totiž dokázal v 62. minutě poradit se střelou ze značky pokutového kopu v podání Ryana Taylora, jemuž se nevydařila ani následná dorážka. O pět minut později trávník opustil Baroš, kterého vystřídal Nugent. Na konečných 2:0 upravil na konci 90. minuty druhou trefou v zápase Defoe.

Kanonýři vstali z mrtvých 

Ještě před měsícem vedl Arsenal ligu a byl považován za jednoho z hlavních aspirantů na titul. Z posledních pěti utkání ale ani jednou nevyhrál a klesl až na třetí místo. Návrat na vítěznou vlnu chtěli svěřenci trenéra Arsena Wengera uskutečnit na trávníku osmnáctého Boltonu, který v minulém kole poprvé po čtyřech zápasech bodoval. Proti Kanonýrům se mu ale tradičně daří, což prokázal již ve 14. minutě Matthew Taylor hlavičkou z malého vápna za záda hostujícího gólmana Almunii.

Kanonýři posléze přitlačili svého soupeře na obrannou polovinu. Další rána pro favorita přišla ve 31. minutě, kdy za brutální zákrok na domácího Steinssona musel předčasně pod sprchy evidentně přemotivovaný obvyklý náhradník Abou Diaby. Taylor se dokázal prosadit podruhé v zápase ve 43. minutě. Jeho střela zpoza vápna zapadla po teči bránícího Gallase za bezmocného Almuniu a Bolton šel do kabin s dvougólovým vedením v zádech.

Po změně stran musel oslabený favorit čelit dalšímu tlaku domácích borců. V 60. minutě se na hřiště dostal i nejproduktivnější útočník Kanonýrů Emmanuel Adebayor, kterého chtěl původně trenér Arséne Wenger šetřit na středeční čtvrtfinále Ligy mistrů proti Liverpoolu. O dvě minuty později dokázal na 1:2 snížit po rohovém kopu kapitán Arsenalu Gallas. Vyrovnání přišlo v 68. minutě, kdy po faulu na Hleba proměnil penaltu nizozemský kanonýr Robin van Persie. Obrat dokonal v 90. minutě mozek záložní řady Fabregas a Kanonýři se po výhře 3:2 alespoň do zítřka posunuli na druhé místo.

Matějovský musel po druhé žluté ze hřiště

V barvách patnáctého Readingu se od začátku zápasu v záloze proháněl Marek Matějovský. Jeho tým přivítal osmý Blackburn a doufal v zisk bodů, které by jej vzdálily sestupovému pásmu. Český reprezentant se do dějin zápasu poprvé zapsal nesportovním chováním po faulu na protihráče Dunna, ze nějž viděl v 61. minutě z ruky rozhodčího Marka Clattenburga žlutou kartu. Podruhé byl napomínán za nedovolený zákrok na Jasona Robertse o deset minut později a zápas pro něj předčasně skončil. Soupeř ale nedokázal přesilovku využít a odvezl si bod za remízu 0:0.

Sunderland v minulém kole šokoval celou Anglii, když porazil venku Aston Villu. Skvělý výkon chtěl zachraňující se celek potvrdit v duelu s desátým West Hamem. Kladiváři přijeli na hřiště soupeře s nepříznivou statistikou v zádech - na Stadium of Light nevyhráli již dlouhých pět let. Prolomit prokletí chtěl zřejmě nejvíce švédský internacionál Fredrik Ljungberg, který poslal hosty do vedení na začátku 18. minuty.

Za Černé kočky odpověděl o jedenáct minut později nejlepší střelec týmu Kenwyne Jones, který si připsal svůj šestý ligový gól v probíhající sezóně. Rozhodnutí přinesla 90. minuta a přesná střela domácího Andyho Reida, která po výsledku 2:1 znamenala tři body pro Sunderland.

Birmingham si poradil s Manchesterem City 

Sedmnáctý Birmingham přivítal na svém stadiónu St. Andrews devátý Manchester City. Domácí poslal ve 40. minutě do vedení gólem do šatny Mauro Zarate, který nedal svou přesnou ránou levačkou šanci gólmanovi Hartovi. Stejný hráč se dokázal prosadit i necelých devět minut po změně stran, tentokrát nechal vyniknout svou pravou nohu.

Komplikaci pro domácí celek přinesl zákrok Quedrueho na unikajícího Benjaniho, za který viděl červenou kartu a hosté měli navíc výhodu pokutového kopu. Ten v 56. minutě proměnil nejlepší střelec City Blumer Elano ve svou šestou gólovou radost v sezóně. Výhodu penalty ale měli v 75. minutě i domácí. K její exekuci se postavil sám faulovaný Gary McSheffrey a levačkou stanovil konečné skóre na 3:1 pro Birmingham.

Stadión Pride Park byl v sobotu svědkem souboje posledních dvou celků ligové tabulky. Beznadějně poslední Derby na něm přivítalo devatenáctý Fulham. Dva ze tří vzájemných zápasů obou těchto celků skončily bezbrankovou remízou. Statistice se ale postavil už v desáté minutě domácí Emanuel Villa, který dorazil pokus spoluhráče Deana Leacocka. Vyrovnání se hosté dočkali ve 24. minutě po úspěšné hlavičce Diomansy Kamary. Podruhé se do historie utkání zapsal Leacock v 78. minutě, kdy si vstřelil vlastní branku. Za domácí ale na konečných 2:2 vyrovnal svým druhým gólem v zápase Villa.

Manchester zvýšil náskok

Obhájce titulu Manchester United si doma snadno poradil s nevyzpytatelnou Aston Villou 4:0 a v čele tabulky má šestibodový náskok na momentálně druhý Arsenal. Před Kanonýry se ale ještě může dostat Čechova Chelsea, pokud v neděli na Stamford Bridge porazí Middlesbrough. O branky United se dvěma góly postaral Wayne Rooney, další branky přidali Carlos Tevez a Cristiano Ronaldo. Portugalský záložník slavil už 26. gól ve stejném počtu ligových klání.

Premier League - 32. kolo:
Birmingham - Manchester City 3:1 (40. a 54. Zarate, 77. McSheffrey z pen. - 59. Elano z pen.), Bolton - Arsenal 2:3 (14. a 43. M. Taylor - 62. Gallas, 68. Van Persie z pen., 90. vlastní Samuel), Derby - Fulham 2:2 (10. a 80. Villa - 24. Kamara, 78. vlastní Leacock), Portsmouth - Wigan 2:0 (32. a 90.+5 Defoe), Reading - Blackburn 0:0, Sunderland - West Ham United 2:1 (29. Jones, 90.+6 Reid - 18. Ljungberg), Manchester United - Aston Villa 4:0 (53. a 70. Rooney, 17. Cristiano Ronaldo, 33. Tevéz).

Reklama

Související témata: