Hlavní obsah

Potopili jsme se sami, litoval Ferguson po velkolepém představení

LONDÝN/PRAHA

To byl zápas! Nezaujatý fotbalový divák se bavil. Představení, které totiž v sobotu uváděly herecké soubory Arsenal a Manchester United si zasloužilo bouřlivý potlesk. Kombinační hra, nasazení hráčů, skluzy uprostřed hřiště a krásné góly. Na konci jásající divadlo Emirates Stadium, v jehož ochozech zůstaly tři body po výhře 2:1. Ty pomohou Londýňanům z výsledkové krize, přesto by si Manchester alespoň jeden bodík zasloužil...

Článek

„Cítím, že je to pro nás velice důležitý výsledek, protože si dovedu představit, co by se dělo, kdybychom zápas prohráli,“ uvědomoval si režisér Arsenalu Arséne Wenger po utkání. Právě nad pevností jeho manažerské židle se před ostře sledovaným zápasem hodnmě spekulovalo. Wenger, ač jeho kádr sužují zdravotní potíže, ale dokázal vybojovat všechny tři body.

„Porazili jsme podle mého názoru úžasný Manchester United. Rozdíl byl možná pouze v tom, že my jsme své šance dokázali proměnit a soupeř nikoliv,“ dodal Francouz na oficiálních stránkách klubu. První branku vstřelili jeho borci ve 22. minutě. Fabregasův centr ze standardní situace totiž hostující obránci odhlavičkovali k na hranici vápna stojícímu Nasrimu, jenž si míč zpracoval, v mžiku vypálil a Van der Sar se za míčem jen otočil.

Druhou branku přidal tentýž hráč tři minuty po začátku druhého dějství. Naběhl si mezi rozestoupené stopery Manchesteru, dostal přihrávku od Fabregase a dělovkou rozvlnil síť podruhé. Útočit začali hosté, Kanonýři ale hrozili z brejků. „Z protiútoků jsme mohli dát další gól, ale to se nestalo a tak byl závěr velice napínavý,“ dodal Wenger. Manchesteru se totiž podařilo snížit zásluhou Rafaela v nastaveném čase a jelikož se za ošetřování brankáře Almunii nastavovalo šest minut, shlédli diváci v závěru hry drama. Emirates Stadium se po konečném hvizdu přesto radovalo.

V hlavní roli Samir Nasri

Hlavní roli odpoledního představení jasně obsadil jednadvacetiletý mladíček Samir Nasri. Wenger svému krajanovi po utkání předpověděl velkou budoucnost. „Dokáže skvěle proniknout do šestnáctky soupeře a nastřílí určitě ještě hodně gólů. Nedělá mu problémy zakončit pravou i levou,“ pochvaloval si svůj letní nákup kouč.

Sám střelec obou domácích gólů vzpomněl hlavně na náročný program. Minulou sobotu hrál Arsenal se Stoke, ve středu pak s Fenerbahce v Lize mistrů a v sobotu důležitý duel s  Manchesterem.

„Je za námi náročný týden. Ale s Manchesterem jsme si nemohli vysnít lepší výsledek. Možná nemáme tolik zkušeností jako Liverpool, Manchester United nebo Chelsea, ale náš výkon v sobotním utkání byl skvělou odpovědí na otázku, jak vyzrálí doopravdy jsme,“ prohlásil pro goal.com bývalý hráč Olympique Marseille. „Jsme zpátky v boji o titul,“ dodal.

Jeden z nejtalentovanějších francouzských fotbalistů se také vyjádřil ke kritice trenéra Gunners před zápasem s Manchesterem. „Arséne je jedním z nejlepších manažerů na světě a pro mě je obrovská čest hrát pro něj,“ postavil se jasně na stranu Wengera. V podobném duchu mluvil i Francesc Fabregas „Vyhráli jsme pro našeho bosse, protože v něj věříme. Jsme mu za hodně vděčni,“ prohlásil dokonce pro Sky Sports španělský reprezentant.

Ferguson i přes prohru své hráče chválil

V souboru Manchesteru samozřejmě nadšení z výsledku nepanovalo, přesto dokázal manažer Sir Alex Ferguson ocenit kvalitu fotbalu, jakým se oba týmy prezentovaly. „Byl to fantastický fotbal! Po obdrženém druhém gólu jsme byli odhodlaní pokusit se zápas zachránit. A myslím, že jsme si pravděpodobně zasloužili nějaký bod,“ prohlásil skromně pro Sky Sports skotský kouč.

Fergusona trápily hlavně neproměněné šance. Obrovskou spálil i jeden z klenotů v jeho sestavě Cristiano Ronaldo. „Šance, které jsme měli, byly neuvěřitelné. Neproměnili jsme je a tím jsme sami sebe potopili. Myslím, že kdyby Ronaldo svou příležitost proměnil, mohli jsme s utkáním něco udělat,“ uvažoval šestašedesátiletý trenér, který si však uvědomoval, s jak kvalitním týmem prohrál. „Někdy si musíte přiznat, že když už se prohraje, mělo by to být s týmem, který hraje dobrý fotbal. A takový Arsenal hrál,“ zakončil Ferguson.

Reklama

Související témata: